Prettige feestdagen en alvast een gelukkig Nieuwjaar!

Dit wordt de laatste blogpost van 2022. In deze bijdrage blik ik terug op het afgelopen jaar en wens ik jullie mede dankzij AI prettige feestdagen, een goed uiteinde en een gelukkig en gezond 2023.

Het jaar 2022 is het jaar waarin ik het wat rustiger aan ben gaan doen. Verleden jaar rond deze tijd besloot ik om mijn baan bij de Open Universiteit per half maart op te zeggen. De combinatie ‘in loondienst bij de Open Universiteit’ en ‘werken als zelfstandige zonder personeel’ leidde tot zeer lange werkweken. Ik wilde meer lucht creëren in mijn agenda en meer tijd om tot rust te komen. Dit voornemen heeft goed uitgepakt.

Verder heb ik het afgelopen jaar voornamelijk ‘hybride’ gewerkt. De combinatie van thuis werken en op locatie werken bevalt ook goed.

Ik heb als zelfstandig adviseur, projectleider en docent in 2022 de volgende opdrachten uitgevoerd:

 • Ik heb gefungeerd als programmamanager van het programma ‘digitale leeromgeving’ van Zadkine/Techniek College Rotterdam. Vlak voor de kerst van 2021 heeft het College van Bestuur de overeenkomst gesloten voor de aanschaf van het LMS Canvas. Het afgelopen jaar stond in het teken van de geleidelijke invoering van Canvas, met name voor eerstejaars studenten. Daarnaast hebben we geïnventariseerd welke typen applicaties de digitale leeromgeving verder kunnen verrijken. Hierover zullen de komende tijd besluiten worden genomen. We hebben ook een nieuwe organisatie van aansturing en beheer van de digitale leeromgeving vormgegeven (functioneel beheer, DLO-manager, instelling change advisory board, instelling DLO-board).
 • Ik heb een ‘blended leergang’ over blended learning voor docenten van Nevi -de opleider voor de inkoopbranche- ontwikkeld en twee keer begeleid (voorjaar en najaar).
 • Ik heb Stichting Onderwijs Midden-Limburg geadviseerd bij de ontwikkeling van strategisch beleid op het gebied van blended learning.
 • Ik heb als freelance docent twee online cursussen voor de Open Universiteit verzorgd (Innoveren in het onderwijs en Blended learning als onderwijsinnovatie).
 • Ik heb Augeo geadviseerd met betrekking tot de selectie van hun LMS.
 • Ik heb een beknopte marktverkenning over leermanagementsystemen voor Curio uitgevoerd.
 • Ik heb als gastdocent een college en een webinar verzorgd in het kader van de FCe Postbachelor opleiding e-Learning.
 • Ik heb UWV op ad hoc basis geadviseerd over hun ‘leersysteem’.
 • Ik heb de Academie Duurzaam Gebouwde Omgeving van Avans geadviseerd over de start van een curriculumvernieuwing waar blended learning een belangrijk deel van uit maakt.
 • Ik heb voor SBO tien keer per jaar de ‘Learning Correspondent’ samengesteld (een kritische beschrijving van een specifiek thema op het gebied van didactiek en online en blended learning).
 • Ik heb slechts vier presentaties over online en blended learning verzorgd (buiten bovenstaande opdrachten om) en maar één artikel geschreven.
 • Ik ben in de laatste werkweken van 2022 begonnen met twee nieuwe opdrachten waar ik in 2023 veel tijd aan kwijt zal zijn (programma digitale leeromgeving bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en projectleider implementatie LMS bij het Graafschap College).

Al met al een afwisselend geheel aan interessante opdrachten. Ik wil mijn opdrachtgevers dan ook danken voor het vertrouwen en de samenwerking.

Verder heb ik in 2022 269 blogposts geschreven.

Ik heb deelgenomen aan:

 • CvI op toer.
 • Next Learning.
 • SURF Onderwijsdagen.
 • Online Educa.

Ondanks dat ik in maart Corona heb gehad, heb ik gelukkig weer geen uren op de post ‘Ziek’ hoeven te schrijven.

Tot slot wil ik jullie allemaal hele fijne feestdagen toe wensen. Hopelijk vol gezelligheid, rust en bezinning. Ik wens jullie een goed uiteinde en een gelukkig en gezond 2023.

Prettige feestdagen en een gelukkig 2023

Bovenstaande afbeelding is gegeneerd door de AI-applicatie DALL-E met de omschrijving ‘Christmas tree and a bottle of champagne’.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *