SAMR grafisch weergegeven

Het SAMR-model van Dr. Ruben Puentedura beschrijft vier fasen waarbinnen ICT ten behoeve van leren kan worden ingezet.

In feite biedt dit model ook een bril om naar de werkelijkheid te kijken. Ik vind op internet vooral presentaties van Puentedura. Ik kan geen echte onderzoekspapers vinden. Maar dat kan ook aan mijn zoekstrategieën liggen. Het is ook de vraag of dat in dit geval erg is. Het gaat immers niet om ‘waar’ of ‘niet waar’, maar om een blik op de wereld.

Zelf vind ik de fases wel logisch. Ik vind vooral de fase van ‘augmentation‘ zinvol. Die fase zien we m.i. wel eens over het hoofd, terwijl de toegevoegde waarde van ICT op dat niveau ook best aanzienlijk kan zijn. Het gaat ook niet per definitie om fasen die je moet zien te bereiken. De indeling kan wel worden gebruikt voor de dialoog wat je als organisatie wilt bereiken.

Hieronder vind je een wat drukke maar wel informatieve Infografic van het SAMR-model. Bekijk anders ook een video waarin SAMR in 120 seconden wordt uitgelegd.

 

Via EducatorsTechnology.com

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Afgelopen maandag was ik een van deelnemers aan de workshop van Ruben Puentedura op Educause. De kaders van de workshop waren de verschillende Horizon rapports waar in de analyse van de trends de SAMR ladder werd toegepast.

    link naar het verslag van de workshop:https://www.educause.edu/annual-conference/2014/seminar-14a-horizon-report-trends-challenges-solutions-separate-registration-required

    En meer info is ook te vinden op zijn weblog: http://www.hippasus.com/rrpweblog/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord