Stappenplan blended learning

Er zijn online diverse stappenplannen of aanpakken te vinden die je kunnen helpen bij de ontwikkeling van ‘blended learning’. Zelf gebruik ik een aanpak met negen stappen.  Een Vlaams design team ‘blended learning’ heeft een website gemaakt waarin vier stappen worden uitgewerkt.

Stappen
Foto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay

In stap 1 beantwoord je de vraag waarom je aan de slag zou moeten gaan met het doordacht combineren van online en fysieke leeractiviteiten. Verder worden hier valkuilen en aandachtspunten geformuleerd. De samenstellers onderscheiden vier profielen van docenten die gebaseerd zijn op twee schalen (motivatie en ICT zelfredzaamheid). Vooral aardig om het gesprek binnen je opleiding aan te gaan.

Bij stap 2 kies een een type blend. De samenstellers kijken daarbij naar Merrill’s onderscheid in activeren, demonstreren, toepassen en integreren. Vervolgens onderscheiden zijn drie typen ‘blends’:

  1. Online leeractiviteiten vormen de voorbereiding op de face-to-face leeractiviteiten.
  2. Online leeractiviteiten vormen het vervolg van de face-to-face leeractiviteiten.
  3. Online leeractiviteiten vormen voorbereiding en vervolg op cq van face-to-face leeractiviteiten.

De gekozen typering suggereert m.i. dat face-to-face leeractiviteiten voorop staan. Maar wellicht is dat niet zo bedoeld. Verder vind ik deze typering wat grofmazig. Ik geeft de voorkeur aan modellen als basis. Met behulp van een sjabloon ontwikkel je vervolgens een eigen blend. Doelstellingen van de cursus, beoordelingscriteria, evaluatienormen en contactmomenten nemen hierbij een belangrijke plek in. Ook kijk je naar de beschikbare materialen.

Stap 3 is dan het digitaliseren. Je formuleert didactische aandachtspunten en kiest tools. Verder laat je je inspireren door praktijkverhalen. Je kijkt dan hoe je het geven van instructies, het begeleiden, het oefenen en het samenwerken kunt vormgeven met behulp van ICT.

Bij stap 4 controleer je aan de hand van een checklist of je klaar bent om de blended cursus te lanceren. Je vraagt ook collega’s om feedback.

Behalve deze stappen, bevat deze website een flink aantal praktijkvoorbeelden die geordend zijn naar type blend en leeractiviteit. Ter oriëntatie en inspiratie.

Via:

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.