SURF Tech Trends 2023

SURF heeft een rapport gepubliceerd met daarin een overzicht van toekomstige technologische ontwikkelingen. SURF roept instellingen op de vertaling te maken naar de eigen context. Daarmee zullen ze vast niet bedoelen dat je het rapport zelf naar het Nederlands moet vertalen.

Surf Tech TrendsHet rapport is namelijk volledig in het Engels opgesteld. Ik vind dat vreemd voor een organisatie die voor het Nederlands onderwijs werkt, en die zich ook richt op het middelbaar beroepsonderwijs waar de voertaal in elk geval Nederlands is. Breng een dergelijk rapport op z’n minst ook in het Nederlands uit, zou ik zeggen.

De inhoud en opzet zijn verder trouwens de moeite waard. SURF heeft de technologische ontwikkelingen in zes thema’s ondergebracht:

  1. Artificiële intelligentie.
  2. Edge-oriented technologieën (edge computing verwijst naar alle netwerktechnologie buiten gecentraliseerde datacenters
    als onderdeel van het zogenaamde edge-to-cloud continuüm of digitaal continuüm).
  3. Advanced (research) computing.
  4. Netwerk technologie.
  5. Quantum Informatie Wetenschap en Technologie.
  6. Extended realities (o.a. de metaverse).

Per trend geven de samenstellers o.a. een korte toelichting en een voorbeeld, leggen zij de relatie met publieke waarden, geven ze aan hoe ‘gereed’ een trend is (bekijk, plan, handel), vermelden zij drijfveren die hierbij van invloed zijn (maatschappelijk, technologisch, economisch, milieu en politiek) en beschrijven zij de invloed van de ontwikkeling.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.