Tien manieren waarop technologie de wijze waarop mensen met hun omgeving en met elkaar omgaan zal veranderen

Nieuwe technologieën kunnen van invloed zijn op de manier waarop mensen met elkaar en met hun omgeving interacteren. De smartphone is daar een pregnant voorbeeld van. Wat staat ons op dit terrein nog meer te wachten? De firma Gartner durft weer eens tien voorspellingen op dit terrein aan.

1) Omstreeks 2023 zal het aantal werknemers met een handicap verdrievoudigen omdat AI en andere  technologieën (zoals augmented reality, virtual reality) belemmeringen voor de toegang tot arbeid zullen doen verdwijnen. AI-roboticatechnologie kunnen werknemers met handicaps bijvoorbeeld ondersteunen bij het controleren van het werk van robots.  Denk ook aan spraaktechnologie (van spraak naar tekst etc).

2) Omstreeks 2024 zal het identificeren van emoties met behulp van AI, meer dan de helft van de online advertenties die je ziet, beïnvloeden. De volgende stap op het gebied van AI is “kunstmatige emotionele intelligentie”, aldus Gartner. De computer herkent emoties en kan daarop inspelen (bijvoorbeeld om een aankoop te doen). Privacy is hierbij wel een ‘ding’.

3) Omstreeks 2023 zal 30 procent van de IT-organisaties het BYOD-beleid uitbreiden met ‘bring your own enhancement‘ (BYOE). Werknemers nemen allerlei technologieën zoals draagbare technologie mee naar hun werk die helpen hun werk goed te doen. Bijvoorbeeld tips geven over gezond gedrag zoals bewegen.

4) Omstreeks 2025 zal 50 procent van de mensen met een smartphone, maar zonder bankrekening, gebruik maken van een mobiel toegankelijke cryptocurrency-rekening”. Grote online marktplaatsen en social media-platforms zullen spoedig beginnen met het ondersteunen van cryptocurrency betalingen. Het groeiende gebruik van mobiel-toegankelijke cryptocurrency account-diensten biedt kansen voor kopers en verkopers in opkomende economieën.

5) Omstreeks 2023 zal volgens Gartner in ten minste vier van de G7-landen een zelfregulerende vereniging voor toezicht op ontwerpers van AI- en machine learning worden opgericht. Het IT-onderzoeksbureau erkent de mogelijke negatieve impact van nieuwe technologieën, maar ziet nog steeds veel heil in zelfregulering. Zij stellen echter ook dat de behoefte aan regelgeving op dit gebied de omlooptijden voor de ontwikkeling en toepassing van algoritmen zal vertragen, en zal leiden tot hogere uitgaven voor opleiding en certificering van AI-personeel.

6) Omstreeks 2023 zal 40 procent van de werknemers hun professionele ervaringen en bekwaamheden op een vergelijkbare manier organiseren als de manier waarop zij hun muziek organiseren. Gartner meent dat werknemers in toenemende mate een werkomgeving eisen waarin ze hun eigen applicaties kunnen samenstellen en inrichten.

7) Omstreeks 2023 zal tot 30 procent van het wereldnieuws en de videocontent als echt worden geauthenticeerd door blockchain-technologie als bestrijder van deep fake-technologie. Blockchain zal o.a. door nieuwssites worden gebruikt als een authenticatietool voor content.

8) Omstreeks 2021 zullen initiatieven voor digitale transformatie gemiddeld twee keer zo veel tijd kosten voor grote traditionele ondernemingen, en bovendien twee keer zo veel kosten als verwacht. Belemmeringen voor digitale optimalisatie zijn onder meer de kosten van technologische modernisering, onvoorziene kosten van de operationele complexe organisatie en de vereiste mate van innovatie en aanpassingsvermogen.

9) Omstreeks 2023 zullen individuele activiteiten digitaal worden gevolgd door een ‘Internet of Behavior’ om de voordelen en diensten te beïnvloeden voor 40 procent van de mensen wereldwijd. Denk daarbij aan gezichtsherkenning, het volgen van de locatie en en het monitoren van individueel gedrag op basis van gegevens (mede dankzij het gebruik van Internet of Things). Gartner verwacht bijvoorbeeld dat ‘Internet of Behavior’ een rol zal gaan spelen op het gebied van verzekeringen. Gartner verwacht dat culturele normen en wetgeving aan deze ontwikkeling worden aangepast.

10) Omstreeks 2024 zal de Wereldgezondheidsorganisatie online winkelen identificeren als een verslaving. Miljoenen mensen maken dan misbruik van de digitale handel en ervaren financiële stress. Consumentenbestedingen via digitale handelsplatformen zullen meer dan 10 procent per jaar groeien, terwijl veel gebruikers zich dat eigenlijk financieel niet kunnen permitteren. Gartner denkt dat niet alleen consumenten negatieve neveneffecten van technologie zullen ervaren, maar dat deze neveneffecten ook kunnen leiden tot productiviteitsverlies. Regelgeving ter ondersteuning van verantwoorde online retailpraktijken dwingen bedrijven om gebruikers te waarschuwen voor de risico’s van online winkelen (vergelijkbaar met casino’s of sigarettenfabrikanten).

Mijn opmerkingen

  • De exactheid en stelligheid van de voorspellingen moet je m.i. met een pak zout nemen. Een aantal trends zie echter inderdaad eraan komen, of zijn goed voorspelbaar.
  • Ik vraag me af of overheden niet weer meer gaan reguleren, mede omdat zelfregulering op het gebied van AI tekortschiet.
  • Ik hoop eerlijk gezegd ook dat overheden toepassingen op het gebied van “Internet of Behaviour” zullen verbieden.
  • De voorspelling dat medewerkers applicaties op de werkvloer wensen, vergelijkbaar als de toepassingen die zij thuis gebruiken (met veel eigen keuzes) is ook al vaak gedaan.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord