Top leertechnologieën 2021 @c4lpt

Jane Hart heeft verleden week de vijftiende editie van haar ‘Top Tools for Learning’ gepubliceerd. Elk jaar inventariseert Jane de favoriete leertechnologieën van de mensen uit haar online netwerk (2077 reacties uit 33 landen). Zij rubriceert deze in drie categorieën: persoonlijk leren, werkplek leren, opleiden/onderwijs. Dit jaar telt elke categorie maar liefst 150 leertechnologieën. Walt valt mij op?

  • De algemene top 10 is relatief stabiel gebleven. YouTube staat wederom op 1, Zoom op 2 en Google Search op plek 3.
  • Net als verleden jaar zijn tools voor videoconferencing dit jaar populair. Video en ‘messaging’ winnen ook aan populariteit. Virtual reality komt nauwelijks in de lijst voor.
  • De diversiteit aan tools is groot. Dat maakt deze top 2021 weer een mooie plek om je zoektocht te starten naar relevante leertechnologieën. Verken bijvoorbeeld eens de categorieën. Misschien kom je op ideeën om typen tools te gebruiken voor leren, die je nu nog niet benut. Maar let wel op zaken als privacy (AVG) en veiligheid! En waak ervoor dat het ‘leren’ leidend is, en niet de technologie.
  • Deze top 300 bevat ook applicaties die vooral worden gebruikt om het werken te faciliteren (denk aan applicaties zoals Jira en Word). Nu kun je dergelijke tools ook gebruiken voor leren. Ik vraag me echter af of respondenten niet vaak doorgeven wat hun meest gebruikte technologieën zijn, in plaats van hun meest gebruikte leertechnologieën. Is het niet verstandig om de term ‘leren’ wat meer af te bakenen bij de realisatie van een dergelijke lijst?
  • Dit overzicht bevat bekende en veelgebruikte leermanagementsystemen zoals Moodle, aNewSpring, Totara, Canvas, Google Class en Brightspace (onder de naam van leverancier D2L). Toch mis ik met name ook LMS-en die voor ‘corporate learning’ vaak worden gebruikt. Ik denk dan aan CornerstoneOnDemand of Docebo. Worden deze niet gebruikt door de respondenten of zijn andere leertechnologieën meer populair?
  • Nieuwe applicaties in de lijst -zoals OBS, LessonUp en Vitero- worden in diverse categorieën ondergebracht. Ik kan op het gebied van leertechnologieën geen nieuwe typen ontdekken.
  • Op basis van reacties stelt Jane dat veel mensen wat uitgekeken zijn op sociale netwerken zoals Twitter en LinkedIn als leertechnologieën. Volgens mij kan dat echter weleens genuanceerd liggen. De populariteit van LinkedIn voor leren is m.i. groot als ik binnen mijn netwerk kijk. Twitter en Facebook zouden inderdaad minder populair kunnen zijn als leertechnologie, in vergelijking met een aantal jaren geleden. Dit is echter mijn hypothese.

Lees ook Jane’s eigen commentaar, rechts naast de tabel.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.