Uitgebreide Amerikaanse website met bronnen voor lerenden, docenten en ouders/verzorgers over online leren tijdens de pandemie

Wide Open School is een uitgebreide Amerikaanse website met zeer veel bronnen die gezinnen en docenten kunnen helpen met (verplicht) online leren op afstand, als men dankzij COVID-19 niet fysiek naar school kan gaan.

Meer dan 80 organisaties en fondsen ondersteunen dit initiatief, waaronder bedrijven als Google of Zoom en de fondsen van de bekende tech-miljardairs.

De site bestaat uit drie hoofdonderdelen (activiteiten voor lerenden, centrum voor familie en docent en Spaanstalige bronnen). Daarbinnen vind je een groot aantal subcategorieën (zoals gidsen voor ouders/verzorgers, docentondersteuning, verschillen in denken en leren). Daarbinnen kun je weer een keuze naar onderwerpen maken.

Het onderdeel van de lerenden bevat onder meer instructiemateriaal van de Khan Academy. Je vindt er ook bronnen rond digitale geletterdheid, welzijn en hulpmiddelen die lerenden helpen een planning te maken (per dag en week; deze bevatten trouwens weinig structuur).

De bronnen voor docenten hebben onder meer te maken met toegang tot internet, leerstrategieën, concentratieproblemen bij lerenden en het vergroten van betrokkenheid.

Bronnen voor ouders gaan onder meer over het bespreken van moeilijke onderwerpen, toegang krijgen tot systemen van school, mindfulness en het praten over het gebruik van de camera tijdens live online sessies.

Een deel van de bronnen is sterk gericht op de VS (zoals verhalen over Afro-Amerikaanse rolmodellen). Verder frons ik bij sommige bronnen op voorhand mijn wenkbrauwen (zoals de Character Strength Finder). Ik heb op basis van een eerste scan ook de indruk dat omgaan met en toegang tot internet en de cognitieve ontwikkeling domineren, terwijl sociaal-emotionele ontwikkeling en psychisch welbevinden momenteel wellicht het grootste probleem vormen van het ‘coronaonderwijs’. Je vindt over deze onderwerpen wel degelijk bronnen (zoals 6 Ways to Support Kids’ Mental Health Right Now). Andere thema’s domineren m.i. echter.

Je kunt de bronnen direct delen binnen Google Classroom -één van de sponsoren-, door een link te kopiëren of door deze mailen. Ik weet niet of degenen die de bronnen selecteren bepaalde selectiecriteria hanteren.

In ons land zijn er ook websites voor docenten zoals Lesopafstand.nl en Les op afstand in het mbo. Ik ken geen verzamelsites voor ouders.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord