Vakantie Kroatië 2019: zeilen en ontspannen

Afgelopen zaterdag zijn we teruggekeerd van een veertiendaagse vakantie in het midden van Kroatië. De eerste week hebben we gezeild. In week twee verbleven we in een prachtige studio in Trogir.

ZeilbootWe zijn dit jaar voor de elfde keer gaan zeilen. De vertrekhaven was dit jaar Marina Boatic bij Trogir. Samen met mijn zus, zwager, en mijn vrouw vormde ik de bemanning van de Bordeaux: een prachtige, nieuwe, Beneteau Oceanis 38.1.

We hebben, net als verleden jaar, deelgenomen aan een flottielje van Amorgos. Samen met de boot van twee vrienden-stellen vormden we in feite een flottielje binnen de flottielje.

Wij waren nog nooit in Kroatië wezen zeilen, ondanks dat dit gebied (vooral meer in het noorden bij de Kornati-Eilanden) een zeer populair zeilgebied is.

Het gebied bij Trogir is mij erg goed bevallen. Het gebied heeft mooie eilanden, met leuke haventjes en mooie baaien.  Het weer was super, al hadden we zeker de eerste dagen meer wind mogen hebben. We hebben geen last gehad van de beruchte winden die hier kunnen waaien (zoals de Yugo en de Bora Bora).

Je legt in havens aan via mooring lines en in baaien dikwijls aan mooring boeien. In Griekenland en Turkije moet je regelmatig je boot vastmaken met een landlijn, nadat je voor anker bent gegaan. Dat is lastiger dan een mooring boei (wat eenvoudig is en snel gaat).

Verder hebben de havens goede voorzieningen, anders dan in Griekenland meestal het geval is. De keerzijde van de medaille zijn de kosten. Je moet in de buidel tasten om aan een mooring boei te liggen (soms gratis als je in het restaurant dineert). Het havengeld bedraagt vaak tussen de € 80 en € 110 per boot, per nacht.

De restaurants serveren vaak Kroatisch en Italiaans eten. De prijzen variëren. Je merkt dat Kroatië het kapitalisme heeft omarmt: als in een baai maar één restaurant is gevestigd, dan zijn de prijzen navenant hoger.

Wat me opvalt, is dat we in de loop der jaren steeds meer apps voor zeilen zijn gaan gebruiken. Windy om de windsnelheid en -richting in kaart te brengen, MarineTraffic om te kijken welke boten bij je in de buurt zijn, Navionics voor het navigeren, Google Maps, en WhatsApp voor communicatie tussen boten.

Lucice BayNadat we de marina bij Trogir hebben verlaten, hebben we de volgende eindbestemmingen gezocht.

  • Milna op het eiland Brac. Een leuk plaatsje met een haventje.
  • Rukavac op het eiland Vis. Hier lagen we in een baai met mooring boeien bij een restaurant.
  • Vrboska op het toeristische eiland Hvar. Dit is een kleiner plaatsje met o.a. een oude sardientjesfabriek en een oude kerk die ooit bij een fort behoorde. We zijn ’s avonds naar het plaatsje Jelsa gegaan. Dat ligt naast Vrboska. Kennissen van mijn zwager lagen hier met een indrukwekkende jacht. We hebben bij hen geborreld en ’s avonds in Jelsa gegeten. Jelsa is een leuk, oud, plaatsje. Drukker dan Vrboska.
  • Maslinica op het eiland Solta. Dit was een meer toeristisch, druk, plaatsje. We hebben in een vrij duur en te pretentieus restaurant gegeten.
  • Lucice Bay op het eiland Brac. Een baai met mooring boeien. Het gelijknamige restaurant is niet goedkoop, maar wel erg de moeite waard. Ook het uitzicht vanaf het terras.

Vervolgens zijn we terug gezeild naar Trogir.

St. Lawrence kathedraal, TrogirIn week 2 zijn mijn vrouw en ik in Trogir gebleven. We hadden hier Studio Tironi geboekt.

Trogir is een fraaie, middeleeuwse plaats. In 1997 terecht aangemerkt als Unesco wereld erfgoed. Diverse bezienswaardigheden -zoals de kathedraal van St. Lawrence en het fort van Kamerlengo- bepalen het stadsaanzicht, samen met de haven waar dagelijks diverse plezierjachten en zeilboten aanleggen.

Trogir kent een wirwar aan smalle straatjes en pleinen met oude panden. Je kunt er heerlijk flaneren en eten in een van de vele restaurants (diverse prijsklassen). Dagelijks bezoeken veel toeristen deze plaats. Met name op vrijdagavond en zaterdag is het er een drukte van belang (dankzij de vele zeilers die dan aankomen en op zondagochtend vertrekken). Je hebt hier geen stranden in de buurt, die de vergelijking met de prachtige stranden in Lefkas aankunnen. Wij zijn een aantal keren naar een kiezelstrandje op loopafstand van Trogir gegaan.

Studio Tironi is ruim van opzet, en voorzien van alle gemakken. De eigen pergola in de tuin is geweldig. Heerlijk om ’s ochtends te ontbijten en ’s avonds een glas wijn te drinken. Je hebt uitzicht op de marina en op de oude stad. Deze oude stad ligt op enkele honderden meters afstand. Dicht genoeg om vaker naar toe te wandelen. Ver genoeg om de gezellige drukte van Trogir te ontvluchten. Eigenaresse Arijeta Tironi is een zeer vriendelijke gastvrouw die bij aankomst de koelkast al had gevuld. Deze studie heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Als je naar Trogir gaat, is deze studio een absolute tip.

We hebben in Trogir vooral gelezen en geluierd. Eén dag zijn we met een boot naar Split gegaan. Split heeft ook een mooi, oud, centrum met het befaamde Paleis van Diocletianus, de Kathedraal van Sint-Domnius, mooie oude pleinen en kleine straatjes. Het is er wel héél druk.

Hieronder (of hier) vind je een selectie van onze foto’s. De foto’s die met een drone zijn gemaakt, zijn afkomstig van de flottieljeleiding van Amorgos.

Trogir 2019

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.