Veel jongeren maken zich druk om hun online reputatie (#in)

Pew Internet heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd over de wijze waarop jongeren omgaan met social media, in relatie tot hun online reputatie. Zo nemen jongeren, meer dan ouderen, maatregelen om de hoeveelheid persoonlijke informatie op internet te beperken. Ook zijn jongeren bijvoorbeeld actiever als het gaat om het veranderen van privacyinstellingen bij social networking sites, en verwijderen zij vaker dan ouderen hun naam bij gepubliceerde foto's. Des te meer kennis over de werking van online reputatie, des te groter de zorgen, laat dit onderzoek zien.

Danah Boyd is blij dat de mythe dat jongeren niet om privacy zouden geven, hiermee definitief is doorgeprikt. Volgens haar vinden jongeren het erg belangrijk hoe anderen over hen denken. Tegelijkertijd slagen jongeren er volgens haar niet altijd even goed in om grip te krijgen op hun online reputatie (vaak doordat applicaties daarin verwarrend werken). Ook leren jongeren op dit gebied vaak door (hard) vallen en opstaan. Maar, schrijft Boyd:


All of this leads to greater consciousness about these issues and a deeper level of engagement.


Graham Attwell kent ook veel jongeren die zich wel degelijk druk maken om hun online reputatie. Niet zo zeer vanwegen eventuele negatieve gevolgen voor hun carrière (zo ver vooruit denken jongeren immers niet), maar vanwege


their everyday image of themselves as they present it to others


Mag ik het enthousiasme toch wat temperen? De 'jongeren' in het Pew-onderzoek zijn tussen de 18 en 29 jaar. Hoe zit het met jongeren tussen de 10 en 18 jaar? Hoe gaan zij met hun online reputatie om? En lopen zij niet juist het grootste risico?

Bovendien maakt Pew Internet geen onderscheid in opleidingsniveau. Als 71% van de jongeren de privacysettings van hun profiel heeft veranderd zodat anderen niet alles kunnen zien, dan heeft 29% dat niet gedaan. Wat betekent dat als 85% van deze 29% lager is opgeleid? En wat betekent het als het vooral de ouders zijn van laag opgeleide jongeren die zich niet druk maken om online reputaties (en niet weten hoe daar mee om te gaan)?

Jongeren zijnop allerlei aspecten zeer divers. Ook wat betreft de wijze waarop zij bewust omgaan met hun online reputatie. Speel daar dan ook op een gedifferentieerde manier op in.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord