Video over Future Today Institute’s Tech Trends Report

Welke belangrijke technologische trends komen op ons af? Dat zijn er nogal wat volgens Amy Webb, CEO van Future Today Institute. In deze video presenteert zij onder meer twee clusters van trends.

Verleden week maandag vertelde Fons van den Berg me over zijn bezoek aan SXSW. Hij gaf onder meer aan dat de presentatie van Amy Webb over technologie trends -met name AI- zeer de moeite waard was. Ik moest deze kijken, als deze online zou komen. Dit weekend kondigde de organisatie van SXSW de video op LinkedIn aan.

In deze video adviseert Webb ons te focussen op de belangrijkste trends, op patronen, om vandaar uit strategieën te ontwikkelen. Zij biedt een instrument aan dat organisaties helpt trends hanteerbaar te maken (ADM: Act, Decide, Monitor).

Act Decide Monitor

Cluster 1: It’s the end of the internet as you know it. Het gevolg is dat alles informatie is geworden. Het internet zoekt jou. Systemen zoeken ons. Transformers veranderen onze relatie tot informatie. ChatGPT is zo’n transformer. AISMOSIS is daarbij een centraal begrip. Hierdoor worden AI-systemen gevoed met data uit elke denkbare bron of situatie. Grote tech-bedrijven nemen een nog belangrijkere plek in omdat alleen zij in staat zijn massa’s data te verwerken. Hun macht neemt toe. Regulering komt daarbij te laat.

Cluster 2: we treden het tijdperk van assistive computing binnen. Je denkt nooit meer in je eentje. We beschikken over steeds meer tools die ons helpen ons werk te doen (zoals papier en de calculator in het verleden). Met behulp van deze tools kunnen we veel sneller werken, bijvoorbeeld onderzoek doen naar medicijnen. Webb geeft verschillende voorbeelden van kenniswerkers die dankzij AI veel sneller kunnen produceren. Tools zijn echter pas waardevol als je beschikt over kennis om deze tools te gebruiken.

Webb waarschuwt dan ook voor een nieuwe digitale kloof. Deze tools zijn lang niet toegankelijk voor iedereen (o.a. vanwege de kosten). Ook zul je in staat moeten zijn om goede instructies te geven aan deze tools. Onderwijs en een leven lang leren spelen daarbij een belangrijke rol. Het verbannen van dergelijke tools kan deze digitale kloof zelfs helpen vergroten omdat je er namelijk niet mee leert te werken.

Webb benadrukt ook dat de tools niet foutloos werken. Webb laat voorbeelden zijn van de bias van de applicatie MidJourney.

Deze trends kunnen positief uitpakken, maar ook negatief.  Bekijk haar betoog zelf:

Hier is een DropBox map met veel informatie (o.a. het trendrapport en de presentatie).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.