Waarom gebruikers vaak ontevreden zijn met hun digitale leeromgeving?

Het is bekend dat veel gebruikers hun leermanagement systeem niet willen aanbevelen aan anderen. Maar wat missen zij dan?

Saffron Interactive heeft een whitepaper geschreven over leermanagement systemen. Daarin beschrijven zij hoe deze omgevingen zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld (niet alleen het leren en opleiden managen, maar bijvoorbeeld ook social learning en user generated content faciliteren) en wat het groeipotentieel is (in 2013 besteedden organisaties 2,65 miljard dollar aan LMS-en, in 2018 waarschijnlijk 7,8 miljard dollar).

Leermanagement systemen 'nieuwe stijl' worden 'learning experience networks' die leerculturen kunnen mogelijk maken waarin medewerkers kennis met elkaar delen en er ruimte is voor 'performance capability' en 'learning agility'.

Tegelijkertijd blijkt dat veel gebruikers op dit moment niet erg tevreden is met hun LMS. Saffron Interactive concludeert dat ook op basis van een eigen onderzoek (N=148). 57% van hun respondenten noemt het onwaarschijnlijk dat zij hun LMS aanbevelen aan anderen. 21% van de respondenten blijkt overigens nog geen LMS te gebruiken.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van deze ontevredenheid? Een gebrek aan gebruikersvriendelijkheid staat op nummer 1, waarbij het ontbreken van gamification/user engagement erg belangrijk worden gevonden. Wat mij betreft kun je die twee elementen trouwens niet zo maar op een hoop vegen. Gebruikers zijn op dit moment gewend applicaties en sites die veel hebben geïnvesteerd in user interaction design. Leermanagement systemen zijn daarbij achter gebleven.

Verder vinden gebruikers dat LMS-en niet goed in staat zijn om zich aan te passen aan nieuwe wensen. Ook willen gebruikers meer inzichtelijke rapportagefunctionaliteiten (inclusief analyses van return on investments) en 'sociale' functionaliteiten.

De kosten blijken minder een issue te zijn. Opvallend is overigens dat ongeveer de helft van de respondenten aangeeft niet te zullen switchen van LMS. Een grote groep is dus ontevreden, zonder dat dit echt tot actie leidt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.