Wat je moet weten over technologie en de technologie industrie?

Technologische ontwikkelingen hebben grote invloed op ons dagelijks leven. Dankzij nieuwe technologie staan we aan de vooravond van een vierde industriële revolutie. Technologie dringt ook diep de privésfeer binnen. Daarom is het van belang dat je je van een aantal zaken bewust bent.

Anil Dash is pleitbezorger van een meer humane, solidaire, en ethische technologie industrie. Recent schreef hij een scherpe analyse over de invloed van technologie en de technologie industrie. Hij typeert technologie daarin niet als een industrie, maar als een methode om de cultuur en economie van bestaande systemen en instituten te transformeren. Hij stelt onder meer

we must understand some fundamental shifts in society if we’re going to make good decisions about the way tech companies shape our lives—and especially if we want to influence the people who actually make technology.

De noodzakelijke kennis vat hij in twaalf uitspraken samen.

 1. Technologie is niet neutraal. Technologie is diep doordrongen van de waarden van degenen die technologie creëren. Veranderingen in ons leven als gevolg van nieuwe technologieën zijn in overeenstemming met de prioriteiten en voorkeuren van degenen die deze technologieën creëren, meent Dash.
 2. Technologie is niet onvermijdelijk. Nieuwe technologie bevat vaak verbeteringen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en ontwerp, maar bevat ook verslechteringen op het gebied van privacy en veiligheid. Het feit dat een bepaalde technologie op de een of andere manier “beter” is, garandeert niet dat deze op grote schaal zal worden toegepast of dat andere, populairdere technologieën daardoor zullen verbeteren.
 3. De intenties van de meeste mensen in de technologie industrie zijn goed. Deze op zich goede bedoelingen ontslaan hen er echter niet van verantwoordelijkheid te nemen voor de negatieve effecten en gevolgen van hun technologieën.
 4. De geschiedenis van technologie is slecht gedocumenteerd en begrepen. Dat maakt het moeilijk om te leren van ervaringen.
 5. Het meeste technologie onderwijs bevat geen aandacht voor ethiek. Op het gebied van medicijnen en rechten is dat volgens Dash wel het geval. De auteur geeft aan dat aandacht voor ethiek in technologie opleidingen een belangrijke basis vormt voor goed onderbouwde conversaties over technologie.
 6. Technologie wordt vaak ontwikkeld met een verbazingwekkend gebrek aan kennis over de gebruikers. Technologische ontwikkelaars hebben vaak geen kennis van de sectoren waarvoor zij technologie maken. Een van de gevolgen is dat technologie sectoren en gemeenschappen kan ontwrichten, in plaats van helpen (disrupting the balance of an ecosystem).
 7. Er is nooit sprake van een enkele geniale maker van technologie. De ontwikkeling van technologie gebeurt door gemeenschappen, en neemt vaak vele jaren in beslag.
 8. De meeste technologie is niet afkomstig van of wordt niet ontwikkeld door startende bedrijven. Slechts 15% van de programmeurs werkt voor een start up. De invloed van start ups moet niet overdreven worden.
 9. De meeste grote technologie bedrijven verdienen hun geld op drie manieren:
  • Adverteren (informatie over gebruikers verkopen aan adverteerders). Dash stelt:
   It’s a business model built around surveillance, which is particularly striking since it’s the one that most consumer internet businesses rely upon.
  • Het verkopen van premium software aan grote bedrijven. Daarbij gaat het vaak om software die managers in staat stelt werknemers te monitoren en te controleren.
  • Producten verkopen aan individuen.
 10. Het economisch model van grote bedrijven leidt tot scheve verhoudingen.
  De technologie industrie draait om ‘venture capital’ (als is de term ‘vulture capital’ volgens mij vaak meer op z’n plaats). Dat betekent snel en hard groeien, meer interesse voor de korte termijn belangen van investeerders en minder belangstelling voor de lange termijn belangen van een gemeenschap.
  It’s not a level playing field, which often means that companies are stuck being either little indie efforts or giant monstrous behemoths, with very little in between.
  Het meeste geld gaat op aan het inhuren van programmeurs:
  Precious little of these enormous piles of money are put into things that will serve a community or build equity for anyone other than the founders or investors in the company. There is no aspiration that making a hugely valuable company should also imply creating lots of jobs for lots of different kinds of people.
 11. Het creëren van apps of apparaten is geen rationeel proces. Ze kunnen het resultaat zijn van opvliegingen van ontwikkelaars, of van het volgen van modetrends. Nieuwe technologieën vormen dan ook geen garantie voor meer waarde voor de gewone gebruikers. Vooral omdat nieuwe technologieën gepaard gaan met nieuwe bugs en onverwachte neveneffecten.
 12. Geen enkele instelling heeft de macht om misbruik door de technologie industrie aan banden te leggen. De meeste bedrijfstakken worden kritisch gevolgd door journalisten. En als men het te bont maakt, wordt men bestraft door verschillende overheden. Technologie journalisten hebben vooral oog voor nieuwe producten en en nieuwe versies. Journalisten die wel in gaan op de sociale gevolgen krijgen betrekkelijk weinig aandacht. Politici hebben dikwijls weinig verstand van technologie. Er is dus volgens Dash sprake van een gebrek aan een systeem voor het afleggen van verantwoording (overigens zie je zeker in Europa wel degelijk een steeds kritischere houding ten aanzien van bedrijven als Google en Facebook).

Deze ontwikkelingen zijn geen puur technologische ontwikkelingen. Ze worden ook mogelijk gemaakt door een neo-liberaal maatschappelijk klimaat.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord