Zeilen rond en ontspannen op Lefkas

De afgelopen twee weken hebben we de koelte opgezocht en vakantie gevierd op Lefkas. De eerste week hebben we gezeild (voor de tiende keer alweer). De tweede week hadden we een studio gehuurd in Lygia.

Mijn zus, zwager, vrouw en ik hebben dit jaar voor de tiende keer samen gezeild. We hebben deelgenomen aan een flottielje van Amorgos. Deze flottielje bestond uit negen boten. Samen met de boot van twee vriendenstellen vormden we een flottielje binnen de flottielje.

De omgeving van Lefkas is een zeer populaire zeilbestemming. Dat betekende dat we redelijk vroeg op de eindbestemming moesten zijn en vaak voor anker moesten liggen met landlijnen aan de achterkant. Eén keer hebben we op een behoorlijke diepte geankerd. Op 25 juli moesten we met windkracht 6 aanleggen, waarbij de ankerzekering het begaf en vervangen moest worden (maar waar zat die zekering nog eens?). Ons anker was ook vervlochten met een ander anker. Dat was niet fijn.

Op 23 juli hadden we aan het einde van de middag veel regen. Op 26 juli een onweersbui aan het einde van de middag. Dat is ongekend in deze regio, in deze periode. Maar verder hadden we mooi zeilweer waarbij de temperaturen aangenamer waren dan andere jaren. Ook blijft deze omgeving prachtig om te zeilen.

Kioni
Kioni

De volgende plaatsen hebben we bezocht:

 • Vathi (Meganissi). Leuke baai, met een leuk plaatsje. Hier hadden we al eens eerder aangelegd.
 • Kioni (Ithaka). Een schitterend dorp, gelegen tegen een helling in een baai.
 • Fiskardo (Kefalonia). Noemen ze ook het St Tropez van Griekenland. Toeristisch, maar ook pittoresk.
 • Agia Eufemia (Kefalonia). Hier waren we ook al eens geweest. De wind bepaalde de beslissing om hier aan te leggen.
 • Sivota (Lefkas). Een drukke baai, al lagen we in een rustig deel aan de kade van een restaurant. Deze plek hadden we ook al eens bezocht.
 • Lefkas-stad. De drukke marina is het begin- en eindpunt.

We hebben trouwens een aantal keren geweldig gegeten. Volgens mij wordt de keuken in deze regio internationaler, en meer bijzonder.

Studio in Lygia

In week twee hadden we met z’n tweeën een studio via Ross Holidays gehuurd in Lygia. Dit is een niet heel bijzonder plaatsje dat via lintbebouwing aan de hoofdweg van Lefkas ligt. Lygia kent een leuk, klein haventje met meerdere tavernes. Er liggen ook tavernes verderop aan het water. Taverna Kanioria is echt een aanrader. Deze tweede week was het een stuk warmer dan de eerste week. Dankzij de bries van zee, was het het ‘s avonds in de tavernes aan het water goed uit te houden.

Studio Marmara ligt op een helling in een zijstraat van Lygia. Een mooie, modern ingerichte studio binnen een kleinschalig complex met een eigen zwembad. Vanaf het balkon hadden we een prachtig uitzicht op de zee.

Studio Marmara
Uitzicht vanaf ons balkon

Je hebt in Lygia wel een vervoersmiddel nodig (auto of scooter) of je moet voor de bus en taxi kiezen. De mooiere stranden en supermarkten liggen namelijk niet op loopafstand. Ook moet je honderden meters langs de drukke weg lopen voordat je rustig langs het water kunt wandelen naar een restaurant.

We hebben onder meer het volgende gedaan en gezien:

 • Katouma
  Katouma

  Klimmen en dalen naar Milos beach vanuit het autovrije Agios Nikitas. Milos beach is een schitterend strand dat betrekkelijk rustig is doordat het lastig is te bereiken. De lokale bevolking protesteerde tegen de commerciële exploitatie van het strand. Volgens mij is die exploitatie geen probleem als je het reguleert (normen voor geluid, plicht om afval dagelijks in te zamelen, ruimte voor lokale bevolking om met eigen parasols het strand te bezoeken, etc).De vraag is echter of regulering voldoende gebeurt.

 • We hebben het bergdorpje Katouma bezocht en daarna het drukbezochte strand van Kathisma.
 • We hebben het grootste bergdorp van Lefkas bezocht, Karya. Erg leuk. Ze maken en verkopen hier typisch handwerk. Karya heeft een mooi plein. Daarna naar Nydri gereden en aan het strand gelegen. De route van Karya naar Nydri was zeer de moeite waard.
 • We zijn naar bergdorp Englouvi gegaan, dat bekent staat om de linzenteelt. Dit dorp ligt mooi. De rit ernaar toe is vanwege de vergezichten erg de moeite waard. Vervolgens hebben we geprobeerd bij Kalamitsi aan het strand te liggen. De kleinschaligheid stond helaas niet in verhouding tot het aanbod toeristen. Daarom zijn we toch maar weer bij Kathisma uitgekomen, dat een kilometer of vijf verderop ligt.
 • We zijn naar Poros geweest. Weer zo’n grappig bergdorpje. Daarna hebben we het strand van Poros opgezocht (Mikros Ghialos).
 • Het klooster van Faneromenis ligt vlak aan de weg richting de stranden aan de oostkust. Vandaar uit zijn we naar het strand van Pefkoulia geweest (beachclub Deck).

We waren vier jaar niet meer in Griekenland geweest. Het viel ons deze twee weken op dat weer flink wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld bouw van vakantiewoningen. Het schijnt dat dit veel gebeurt met Russisch geld. Ik heb de indruk dat dit deel van Griekenland meer dan voorheen wordt bezocht door Roemenen, Serviërs en andere Oost-Europeanen. Deze investeringen en drukte hebben natuurlijk voor- en nadelen.

De prijzen voor eten en drinken zijn de afgelopen jaren gestegen, maar liggen in het algemeen nog onder het niveau van Nederland. Je betaalt ook vaker voor het parkeren (niks mis mee). Verder kun je nu op veel meer plekken geld pinnen en met creditcard betalen.

Het was ons vierde verblijf op Lefkas. De eerste keer dat we Lefkas bezochten, een jaar of vijftien geleden, waren we soms praktisch alleen op een strandje. Dat is verleden tijd. De rust in de bergdorpen staat in schril contrast tot de drukte van de stranden.

De groene heuvels van Lefkas, de blauwe zee, de afwisseling van oost- en westkust, de eilanden in de Ionische zee, de vele baaien, de leuke dorpjes in het binnenland, het lekkere eten, het mooie weer (uitzonderingen daargelaten) en de aardige mensen (over het algemeen) maken dat deze streek absoluut de moeite waarde blijft.

Meer informatie over Lefkas: https://www.grieksegids.nl/lefkas/https://griekenland.net/griekse-eilanden/lefkas/  of via de website van Ross Holidays: https://www.rossholidays.nl/bestemmingen/lefkas

Een foto impressie vind je op Flickr.

Lefkas 2018

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord