Zijn tablets minder geschikt om mee te leren?

Teemo Leinonen vindt tablets ‘great media devices‘, maar betwijfelt of deze apparaten zo geschikt zijn om mee te leren. Heeft hij een punt?

Volgens Leinonen zijn schrijven en tekenen namelijk erg belangrijk voor leren. En juist deze handelingen kun je volgens hem minder goed op een tablet uitvoeren. Volgens hem zouden tablets uitgerust moeten worden met een beter toetsenbord en met een ‘drawing pad’.

Ik ben het om meerdere redenen niet met Teemo Leinonen eens. In de eerste plaats onderschat hij het belang van andere interactiemogelijkheden die via tablets ondersteund kunnen worden, en die belangrijk zijn voor leren. Denk aan het schrijven van korte berichten, of aan applicaties als Facetime of Skype.

Op de tweede plaats zijn er tal van apps waarmee lerenden kunnen creëren, zonder teksten te schrijven (maken van screencasts, video’s, podcasts, presentaties, foto’s).

Verder ben ik het niet met hem eens dat je geen uitgebreidere teksten op een iPad kunt schrijven. Ik geef toe: op een PC of laptop gaat dat efficiënter, maar het is vooral een kwestie van wennen (ik blog – in tegenstelling tot Teemu- wel op mijn iPad). Veel mensen gebruiken overigens al een apart toetsenbord bij hun iPad (ik niet).

Over het tekenen durf ik niets te zeggen. Ik teken niet op mijn iPad. Ik gebruik sowieso geen tekenprogramma’s.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

 1. Beste Wilfred
  Over teksten schrijven op de tablet; ik doe dit steeds vaker maar dan wel met een goed extern toetsenbord.
  Zeker nu de app CloudOn echt praktisch is geworden (en het enthousiaste team is nog lang niet klaar).
  Zie http://www.forkenning.blogspot.nl/2012/08/cloudon-brengt-office-naar-de-tablet.html
  Het hele Office pakket in de cloud, daarbij kun je de Dropbox of Google Drive bestanden veel beter ordenen.

  Kortom; er begint een laagje stof op mijn desktop te komen……
  😉

 2. Wilfred,
  Schrijven via tablet vind ik niet zo’n bezwaar. Ik mis het bestandsbeheer dat ik nog steeds heb via de ‘ouderwetse’ Verkenner. Zal de app CloudOn eens gaan ‘verkennen’ en kijken wat die mij brengt.

 3. Succes Leo
  Ik ga er vanuit dat je dan wel werkt in de cloud, zoals Google Drive of Dropbox. Daar is het programma op gebaseerd. Je zult zien dat je dan de verkenner ook weer te pakken hebt. Kijk vooral naar de potentie van CloudOn. Soms gaat het werken in bijvoorbeeld Word wat traag, maar met de verbetering van bandbreedte zal dat ook beter worden. Maak wel eerst de foto’s die je gebruikt in een document eerst lichter en zet deze in de cloud. Zie ook de opmerking van Willem Karssenberg onder mijn blogbericht. Pluspunt; de support van CloudOn team is prima, binnen een paar uur een persoonlijke reactie. En: Er is vorige week weer een budged van 16 miljoen vrijgekomen voor verdere ontwikkelingen. Zie ook http://site.cloudon.com/
  Het is te verwachten dat wanneer CloudOn echt volwassen is, er een prijskaartje aan komt te hangen.

 4. Bert Plaat wijst terecht op de cloud. De tablet PC gaat in feite uit van cloud computing. Dus dat jouw bestanden online worden bewerkt en opgeslagen (eventueel via synchronisatie). In de cloud kun je wel mappen aanmaken. Ik heb cloudon sinds enkele dagen geïnstalleerd, maar nog niet echt gebruikt. Ik heb ook een tijd geleden Quickoffice Pro HD geïnstalleerd. Daarmee kan ik ook bestanden in Dropbox of Google Docs bewerken. Het is een pakket, vergelijkbaar met Office, al zijn de opmaakmogelijkheden beperkt. Maar ik merk dat ik dat pakket weinig gebruik. Google Docs gebruik ik wel, al vind ik dat deze app traag reageert. Notities en artikelen schrijf ik op een laptop. Ik heb, schijnbaar, een bepaald bioritme ontwikkeld dat maakt dat ik bepaalde taken op een laptop uitvoer, en andere taken op een tablet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord