Zomervakantie in Parga

Afgelopen woensdagnacht zijn we thuisgekomen na een tiendaags verblijf in het Griekse plaatsje Parga. Hieronder volgt een kort verslag met foto’s.

IMG_3167

Parga ligt in de regio Epirus, aan het vaste land (tegenover het bekende eiland Corfu). Parga is een pittoresk plaatsje aan de kust dat tegen een heuvel is opgebouwd. In het haventje voor het dorp ligt onder meer een klein eilandje met een kerk. Als je op de kade staat, zie je links op een rots de ruïne van een Venetiaans kasteel liggen.

Ter hoogte van dat kasteel bevindt zich de oude dorpskern met het oude gemeentehuis -nu een hotel- en diverse huizen en restaurants. Als je aan de andere kant de heuvel afloopt, kom je op Valtos Beach uit. Dat is een zeer breed strand aan een baai waar ook hotels liggen. Het dorp zelf heeft ook een kleiner, heel druk, strand (Krioneri Beach). Verder ligt Lichnos Beach een aantal kilometers van de andere kant van het dorp af.

Valtos Beach

Als je vanuit het dorp naar Valtos Beach wilt, moet je eerst via een trap (met aan weerszijden winkeltjes) de heuvel op, en daarna via een pad de heuvel af. Er gaat echter ook een watertaxi naar de stranden toe. Wij hebben alles lopend gedaan.

Wij zijn in 2000 voor het eerst twee weken in Parga geweest. Het jaar erna hebben we Lefkas en Parga gecombineerd. We merkten toen al dat Parga steeds bekender en drukker werd. Twee jaar geleden zijn we een week in Parga geweest. Vanwege het bekende virus viel het toen mee met de drukte. Dit jaar was het erg druk.

Wij hadden eerst een prima hotel aan Valtos Beach (Ionian Beach Resort) en zijn daarna nog een paar dagen in een schitterend appartement aan de andere kant van het dorp geweest (Rousis Studios). We hebben vooral geluierd en wat door het plaatsje gewandeld. We zijn de heuvel vaak twee keer per dag op en af gegaan. Daarnaast zijn we ook vanuit ons hotel aan Valtos Beach naar de oude watermolen en waterval gewandeld (ongeveer 3 km bergop).

Waterval

Parga bestaat vooral uit hotels/appartementen, winkeltjes, barretjes en restaurants. Je vindt er enkele Grieks-orthodoxe kerken en kapellen en ook een oude olijfoliefabriek (nu een museum). Wat betreft de restaurants viel het ons op dat er sprake is van een ‘ver-italiaansing’ van de menu’s. In 2000 kon je er vooral traditioneel Grieks eten. Nu serveren Griekse restaurants ook pasta en soms pizza.

Je vindt in Parga ook puur Italiaanse restaurants en restaurants met exclusievere gerechten en duurdere wijnen. In vergelijking met 2000 betaal je ook veel meer voor de rekening (tussen de € 52,50 en € 105 voor twee personen). Vegetariërs komen prima aan hun trekken. Veganisten hebben beperktere keuzes.

We hebben elke avond lekker gegeten. Toch wil ik drie restaurants speciaal vermelden:

  • Sakis. Dit is nog een traditioneel Grieks familierestaurant, gelegen in het oude gedeelte ter hoogte van het kasteel. Je kunt er heerlijk Grieks eten, tegen een zeer schappelijke prijs.
  • Filomila. Dit is een vrij nieuw restaurant (vlak bij Sakis). Dit restaurant heeft een overwegend Italiaanse kaart met smaakvolle gerechten.
  • The 5 senses. Dit restaurant ligt aan de andere kant van Parga, buiten de dorpskern. Zij serveren Grieks eten, maar dan anders. Erg smaakvol. Wel wat duurder.

Tenslotte nog wat over de reis. We zijn vanaf Düsseldorf met Condor gevlogen naar Preveza. Binnen anderhalf uur hadden we onze bagage ingecheckt en waren we in Düsseldorf door de security check. In Preveza was het zeer rustig. Binnen ongeveer tien minuten hadden we onze bagage, ook op de terugweg. De reis is dus eigenlijk heel soepel verlopen.

Hieronder vind je een fotoalbum op Flickr. Hier is de link naar het fotoalbum. Omdat we al vaker in Parga zijn geweest, heb ik betrekkelijk weinig foto’s gemaakt.

Parga 2022

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.