Terug uit Kythira

Vandaag zijn we teruggekeerd van een vakantie op het Griekse eiland Kythira. Dit eiland is ongeveer 35 kilometer lang en 16 kilometer breed en telt ongeveer 3500 inwoners die over een groot aantal dorpen verspreid leven. Zelfs de grotere plaatsjes zoals Potamos, Kythira-stad (Chora) en Agia Pelagia zijn dus klein van omvang. Een ideaal eiland voor een rustige vakantie. Wij reizen al jaren met Ross Hollidays. Naar volle tevredenheid. Ook nu weer. Onze moderne, mooie studio was gevestigd in Huize Marios in Agia Pelagia.

Kythira kent geen massatoerisme. Vliegtuigen landen er amper. Buitenlandse kranten zijn nauwelijks verkrijgbaar. Je hebt op het hele eiland slechts twee pinautomaten, twee banken en twee postkantoren. Er zijn enkele Internetcafés met per Internetcafé slechts één PC met Internetaansluiting. Héérlijk!

Kythira

Kythira is wel een geschikt eiland voor natuurwandelingen, al nodigen de hoge temperaturen daar niet toe uit. De natuur is soms ruig, soms lieflijk en groen. De hoogste top is ongeveer 550 meter hoog. De dorpen zijn erg charmant. Je kunt er ook prima op een terras zitten en lekker eten. Wijn en eten zijn goedkoop. Dat geldt niet voor bier, frisdrank en koffie.Uiteraard kent Kythira vele stranden die de moeite waard zijn.

Aanraders zijn wat mij betreft:

  • De zoetwaterbronnen van Karavas
  • De watermolens bij Mylopotamos (met meertjes)
  • De Byzantijnse ruïnestad Paleochora
  • De Byzantijse vesting van Katochora
  • Het plaatsje Avlemonas
  • Het plaatsje Chora (Kythira-stad)

Ik heb een selectie van mijn foto’s online geplaatst.

Tip: huur een auto of scooter om het eiland zelf te verkennen. Je kunt er eigenlijk geen excursies maken en er is amper openbaar vervoer. Je kunt ook in restaurants amper met creditcard betalen zodat je een aantal keren in twee weken naar een pinautomaat toe moet (en er zijn er dus maar twee op het hele eiland). De fiets is geen alternatief. Het is een zwaar parcours (berg op, berg af) en de temperatuur loopt in de zomermaanden sterk op. Bovendien houden de Grieken in het verkeer amper rekening met fietsers.

Kleine ergernis: er is relatief veel zwerfvuil.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

10 reacties

  1. Hoi Pierre,
    Jij bent al weer een tijdje bezig, las ik. Dank voor het compliment. Met zo’n mooie locatie kunnen foto’s bijna niet mislukken.

  2. hoi, Wilfred, de foto’s zijn erg mooi! we hebben ’n goede indruk gekregen van jullie vakantie.

  3. In mijn zoektocht naar de mogelijkheid om scooters te huren op Kythira kom ik op je blog en je weet vast antwoord op mijn vraag: heb je daarvoor een scootercertificaat nodig of voldoet een auto-rijbewijs? Bedankt!

  4. Ik huur nooit scooters. Maar wat ik heb begrepen is dat een gewoon auto-rijbewijs niet volstaat. In je autorijbewijs moet -geloof ik- aangegeven staan dat je ook een scooter mag rijden.

  5. Hallo Wilfred
    Leuk dat ik deze site tegen kwam nadat ik Kythira gegoogled had.
    Wij gaan nl ook al jaren met Ross op vakantie en hebben nu een voorboeking gedaan voor Kythira. Het lijkt me prachtig.
    Wij wandelen heel graag….geen bergen of zo….maar wel met de wandelschoenen en de rugzak….Dat lukt daar dus aardig? Zijn er ook wandelroutes? Of lukt dat vanzelf?
    Stranden en strandjes ook genoeg? Zijn er ook toeristische stranden met ligstoelen en parasols? Af en toe willen wij ook eens lui zijn nl….
    En hoe is het plaatsje Agia Pelagia? Kun je er leuke restaurantjes vinden? Of moet je daarvoor de auto in?
    Goed adres voor autohuur zou ook fijn zijn. Of beter bespreken vanuit Nederland?
    Ik hoor graag van je ….Ths…Janny

  6. Dag Janny,
    Ross heeft op Kythira een meer dan uitstekende host (Frank). Hij heeft een boekje met wandelroutes samengesteld. Zou ik zeker bij hem kopem als je van wandelen houdt. Agia Pelagia is een klein maar leuk plaatsje. Vier of vijf restaurants, een aantal barretjes, een paar winkeltjes. Er is geen pinautomaat. Dus een auto is zeer aan te bevelen. Als je de auto vanuit Nederland bespreekt, ben je goedkoper uit. Zou ik gelijk via Ross boeken.

  7. Wat leuk dat ik deze site ontdekte…Wij vliegen as zondagnacht naar Kythira, voor het eerst. we logeren in huize acrotiri dacht ik, in Platia Amos. Ik ben heel erg benieuwd. We zijn op Kreta geweest aan de zuidkust en dat vonden we prachtig.
    we zijn ook benieuwd wat voor winkels er zijn op Kythira, ivm het eventueel meenemen van het eea (zo weinig mogelijk ;))
    We hebben een auto gehuurd, staat klaar op het vliegveld.
    Groet Sita

  8. Goedemiddag,
    Ook wij vertrekken op 13 april a.s. naar Kythira, waar wij een huisje konden huren.
    Nu komt ons vliegtuig om 10.30 aan in Athene, en de vraag is nu welke de beste manier is om vandaar op Kythira te komen.
    De bus schijnt er ruim zeven uur over te doen, er varen kennelijk op dat tijdstip geen (veer)boten naar Kythira, en het vliegtuig zou dus de beste optie zijn.
    Echter vernam ik dat het eerste vliegtuig van Olympic Airlines pas om 16.30 uur vertrekt naar Kythira, wat dus ruim vijf uur hangen op het vliegveld betekent.
    Weet iemand of er wellicht een eerdere vlucht op die dag naar Kythira gaat ?
    Alvast dank voor de informatie,
    Met vriendelijke groet,
    Willem van Santen

  9. @Willem van Santen: wij hebben destijds een rechtstreekse vlucht genomen. Bus en veerboot lijkt me geen optie, of je moet zo’n erg lange reis geen probleem vinden. Gaat er trouwens geen veerboot van de haven van Athene naar Kythira?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *