Aanpassingen weblog en disclaimer als gevolg van de AGV (en wil je nog mails ontvangen?)

Tijdens de kerstvakantie heb ik mijn disclaimer en privacyverklaring aangepast, als gevolg van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De afgelopen dagen heb ik weer een aantal aanpassingen gepleegd. Deze licht ik graag toe. Verder bevat deze blogpost een belangrijke mededeling voor degenen die updates van mijn blog via e-mail ontvangen.

Directe aanleiding voor de aanpassingen is de blogpost Zo voldoe je als blogger aan de Privacyverordening (AVG/GDPR) van ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Hij beschrijft waar je als blogger rekening mee moet houden, nu de AVG van kracht wordt.

Op basis hiervan heb ik een verwerkingsregister opgesteld. Verder heb ik een aantal plugins geïnstalleerd:

 • De Slimstat-plugin. Daarin heb ik ingesteld dat data van gebruikers een jaar worden bewaard, dat je kunt aangeven niet gevolgd te worden en dat IP-adressen gemaskeerd worden. Dat laatste lijkt trouwens nog niet te werken.
 • De WP GDPR-plugin. Daarmee heb ik een GDPR-checkbox toegevoegd aan reactiemogelijkheden. Je gaat akkoord dat ik naam, e-mail en inhoud verwerk zodat ik de reacties die geplaatst worden op mijn weblog kan opvolgen. Ook heeft deze plugin een pagina aangemaakt waar je je persoonlijke data kunt opvragen. Als je dat wilt, kun je een verzoek indienen om de persoonlijke data te verwijderen.
 • De GDPR (AVG)-plugin met hulpmiddelen voor mij om bijvoorbeeld gebruikers te informeren over eventuele datalekken.

Daarnaast heb ik mijn disclaimer aangepast. Deze bevat nu informatie over bovengenoemde plugins (inclusief de checkbox bij reacties en de pagina waarmee je persoonlijke data kunt opvragen). Deze pagina bevat eveneens een waarschuwing met betrekking tot afbeeldingen met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Ik heb ook het onderdeel over bescherming van apparaten en weblog
 aangepast (o.a. dat ik mijn wachtwoorden in 1Password bewaar).

Ja, hierdoor moet je weer akkoord gaan met de privacyverklaring.

Ontvang je mijn updates via mail?

Eén van de manieren om up to date te blijven van nieuw gepubliceerde blogposts is het ontvangen van bijdragen via email. Ik heb belangstellenden nooit ongevraagd op deze verzendlijst geplaatst. Je hebt je hiervoor ooit zelf aangemeld. Dat kan op twee manieren:

 1. Door je te abonneren via Feedburner. Dat is een dienst van Google.
 2. Door via reacties aan te geven dat je nieuw berichten via mail wilt ontvangen.

Wil je updates niet langer via email ontvangen, dan kun je je uitschrijven via de persoonlijke link onder aan de mail.

Een goed alternatief voor het volgen van mijn weblog is het gebruik van een RSS-feedreader waarin je de RSS-feed van mijn blog opneemt. Zie

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

 1. Hoi Wilfred,

  Ik heb net met twee verschillende mailadressen gevraagd om mijn data toegestuurd te krijgen. Het resultaat was steeds een mail, maar na doorklikken geen data.

  Ik zal het zo nog eens proberen als ik deze reactie geplaatst heb.

  p.s. is het zo dat je géén IP-adres van mijn bezoek vastlegt op dit moment? Dat zou op dit moment een adres zijn dat eindigt op 212.107

 2. De betreffende verzoeken zijn ontvangen. Ik kan nu wel handmatig je gegevens verwijderen. Doen? In de ene plug-in wordt het laatste deel van het ip adres vervangen door een 0. Maar de reactie optie trekt zich daar niets van aan, zie ik nu.
  Nb: ik heb twee mails ontvangen dat een gebruiker data heeft opgevraagd. Door het aanklikken van de link heb je je verzoek verwijderd, vermoed ik. Kun je nog eens een verzoek indienen? Maar niet op de link klikken.

 3. De knop zegt “Bekijk Uw Persoonlijke Data” maar nadat ik daar op klikte kreeg ik geen data te zien.

  Ik zal nog een verzoek indienen.

  (p.s. ik ben je ook maar gewoon aan het misbruiken om de functionaliteit van de plugins te testen)

 4. Ik heb het verzoek ontvangen. Maar als ik er op klik, dan zie ik niets. Blij dat je deze test 😉
  Ik heb ‘m zelf ook getest. Ik kon wel mijn verzoeken zien. Maar kreeg ook de data niet te zien. Ik dacht dat dat kwam omdat ik beheerder ben.

 5. Ik kreeg nu een mail dat ik blijkbaar verzocht had om mijn gegevens te verwijderen. En dat terwijl ik (op verzoek) niet op de link in de mail geklikt had.
  Was dat jouw test?

 6. Via een andere optie. Bevestig eens. Dan zie ik wat de vervolgstap is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord