Asisi’s panorama “die Mauer” #OEB17

De laatste jaren probeer ik altijd een museum of historische plek te bezoeken, als ik naar de Online Educa Berlijn ga. Dit jaar was dat “Die Mauer”, een indrukwekkend panorama van Yadegar Assisi.

Die MauerIk ben een groot liefhebber van moderne geschiedenis. Bij mijn oriëntatie naar een bezienswaardigheid voor mijn huidige bezoek aan Berlijn stuitte ik -uiteraard via Marjolein van der Kolk’s Berlijn Blog– op het panorama van de Berlijnse Muur van Yadegar Asisi.

Dit is een enorm schilderij van een novemberdag in het Berlijn van de jaren tachtig. Links zie je de Sebastianstrasse en rechts de Luckauer Strasse. Tussen deze straten kijk je naar het voormalige Oost-Berlijn met als herkenningspunt de Fernsehturm aan de Alexanderplatz. Je ziet een wachttoren met soldaten, maar ook toeristen de een blik over de Muur werpen, een kraakpand in Kreuzberg met punkers voor de deur en de beruchte Todesstreiffe.

Ondertussen hoor je legendarische geluidsfragmenten. Bijvoorbeeld van Walter Ulbricht die bijna twee maanden voor de bouw van de Muur nog glashard ontkent dat er plannen zijn om een muur te bouwen of van zijn opvolger Erich Honecker die een maand of tien voor de val van de Muur voorspelt dat de Muur nog minimaal vijftig jaar zal blijven bestaan. Kennedy’s “Ich bin ein Berliner” galmt uiteraard ook door de luidsprekers.

Je hebt de mogelijkheid om vanaf de grond het schilderij te bekijken of vanaf een platform. Gebruik beide opties.

Marjolein noemt dit schilderij een aanrader, en ik ben het volledig met haar eens. Het kost € 10 en het ligt vlak bij het kitscherige Checkpoint Charlie. Laat je door de prijs en locatie niet van een bezoek weerhouden.

Nota bene:

Onderstaande graffiti is uiteraard ook een verwijzing naar het heden, al heeft Asisi dat niet vermoed toen hij dit panorama jaren geleden maakte.

Die Mauer

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.