Barack Obama: verplichte kost

Dit is charisma en hoop. Dit is pas een toespraak houden. Zo knap. Wat een opbouw. Let ook op de elementen van storytelling. Obama fileert de ownership-society, waarin je op jezelf bent aangewezen. De 'eigen schuld, dikke bult'-samenleving.

Wat voor een politicus ben je als je in staat bent politici van GroenLinks tot en met de VVD aan je te binden? Het hele oeuvre van Barack Obama is wat mij betreft nu al verplicht lesmateriaal voor politici. De vraag is alleen: kun je dit leren? Of heb je dit gewoon in je?


It is not because John McCain doesn't care. It is because John McCain doesn't get it.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Beste Wilfred
    Hij heeft nog niet gewonnen hoor….
    Maar goed naast de NOS valt mij op dat zo ongeveer 90% van de Nederlanders de huid al verkocht heeft. Helaas mogen die geen van allen stemmen. Veel Amerikanen hebben toch een iets ander denkkader dan de Nederlanders.Neemt niet weg dat Obama een bijzonder goed redenaar is, maar het kan ook tegen hem gaan werken.
    Verder is terugtrekken uit Irak eenvoudiger gezegd dan gedaan. Terugtrekken zorgt voor een enorm machtvacuum waar landen als Syrie en Iran graag in zullen stappen.
    Verder kan ik je de film I.O.U. aanbevelen, over de gigantische schuldenlast die de USA meedraagt. Het zal niet meevallen het reorganiseren van de gezondheidszorg te combineren met de kredietcrisis en de gigantische schulden, handels- en overheidstekorten.
    Verder schept een zwarte president verplichtingen heel veel hoop bij vooral de Afro-Amerikanen, die voor het grootste deel nog een flinke achterstand hebben.
    Kortom uitdagingen die meer vragen dan een mooie toespraak. Ik ben benieuwd of de Amerikanen uiteindelijk die gok aandurven. Van mij mag het, maar ik kan de twijfels ook wel voorstellen.

  2. Hoi Wilfred,
    Wellicht is zeker een deel te leren. Vorige jaar heb ik op Learning2007 van Masie een prachtige vent gezien die ook dit jaar weer komt spreken.
    Deze man (Arch Lustberg) coacht verschillende politici op het gebied van communicatie. Hij besprak vorig jaar op zeer treffende wijze de presidentskandidaten en dit jaar doet hij dat weer.
    Ik weet zeker dat iemand die zo de kern weet te raken als Arch een spreker die van huis uit al de basis in zich heeft, tot grote hoogte kan leiden.
    Zie een videoregistratie van de analyse van Arch van vorig jaar:
    https://masielearning.pbwiki.com/archlustberg
    Overigens vind je in deze wiki (www.learningwiki.com) nog vele andere goede content.
    Hartelijke groeten, Marcel

  3. Hoi wilfred,
    Ik denk dat dit zeker aan te leren is. Maar ik vraag me af of dit wel voor de gewonde man is weggelegd.
    Net zoals een top presentator als Steve Jobs heeft Obama natuurlijk een heel team met adviseurs en tekstschrijvers achter zich staan die hem hierbij ondersteunen.
    Hoewel hij een stukje charisma natuurlijk wel van nature zal hebben, zal het ook een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen zijn.
    In dit kader kan ik je ook het boek Presentation Zen aanraden. In dit boek wordt verteld wat (volgens de auteur) een goede presentatie is, hoe je een presentatie kunt voorbereiden, kunt ondersteunen en welke truckjes je hierbij kunt gebruiken.
    Op het weblog van de auteur staan ook heel erg veel voorbeelden en truckjes beschreven en besproken: http://www.presentationzen.com/
    Een aanrader voor iedereen die regelmatig moet presenteren en hier nog wel het een en ander over wil bij leren.

  4. @Paul: nee, hij heeft nog lang niet gewonnen. En als ie het wordt, heeft ie heel wat te stellen. Niet alleen met de uitdagingen die jij noemt. Ook met een waarschijnlijk veel behoudender congres en senaat.
    @Marcel de Leeuwe: dank voor de suggestie.
    @Jeroen van Beijnen: Obama kan inderdaad gebruik maken van een uitgebreide staf. Maar dan nog. Jij ook bedankt voor de verwijzing.
    @Elke: een auto cue helpt bij het voorlezen van de tekst. Dat is maar een heel klein deel van zo’n toespraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *