Bibliothecaris als herder binnen de informatiesamenleving (#in)

Volgens Chris Dawson spelen bibliotheken In de 21ste eeuw een belangrijke rol in het voorkomen van het ontstaan van een 'digitale onderklasse'.

Libraries need to become digital portals for those who lack computing access and broadband. Librarians must become shepherds to digital data for those who lack the resources (technological, financial, or otherwise) to navigate information in the Internet Age.

Als je kijkt naar de Nederlandse situatie, dan vervullen bibliotheken m.i. geen rol van betekenis meer als het gaat om het geven van internettoegang. Praktisch iedereen die in ons land toegang tot internet wil hebben, heeft dat al. De 'herder'-functie is volgens mij daarentegen nog steeds zeer actueel.

In tijden van bezuinigingen zouden bibliotheken volgens Dawson partnerschappen moeten sluiten, en zelfs moeten fuseren, met scholen zodat bibliotheken gebruik kunnen maken van de snelle internetverbindingen van scholen (die anders 16 uur per dag onbenut blijven). Dawson vindt het zelfs onacceptabel als een 'digitale kloof' zou ontstaan en bestaande publieke middelen onvoldoende gebruikt zouden worden.

In ons land zie je steeds meer van dat soort partnerschappen ontstaan. Er kan volgens mij echter meer werk gemaakt worden van het beter benutten van met belastingmiddelen gefinancierde voorzieningen.

Dawson gaat ook summier in op vraagstukken rond copyright, die drempels opwerpen voor het educatieve gebruik van digitale boeken (zoals de beveiliging van bestanden, die delen voorkomen). Hij stelt daarbij dat organisaties als Amazon bij deze discussie betrokken zouden moeten worden.

(geschreven tijdens het waken bij mijn schoonvader)

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Geen rol meer? Als er iets is waar nog wel belangstelling voor is in de bibliotheken, zijn het de pc’s met internettoegang. In de bibliotheken die ik ken zitten die altijd vol. Dat kun je van de paden tussen de boekenkasten niet meteen zeggen.

  2. @Edwin: ik moet toegeven: ik kom nooit in een bibliotheek. Wat ik wel weet dat iedereen die internet wil hebben, internettoegang heeft (meestal breedband).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord