Boeiend onderwijs dankzij ‘hologram-docenten’?

We gebruiken hologram-technologie om overleden artiesten, zoals Elvis of André Hazes senior, weer op te laten treden. Kunnen we dezelfde technologie ook gebruiken om Marie Curie of Maya Angelou instructies te laten geven?

HologramtechnologieThe Guardian besteedt aandacht aan het gebruik van hologram-technologie voor het verzorgen van online onderwijs. Volgens deze Brits kwaliteitskrant gaat de Loughborough Universiteit experimenteren met het gebruik van hologram-technologie voor onderwijsdoeleinden. Sportwetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zullen bij deze universiteit dankzij hologram-technologie modestudenten leren hoe ze meeslepende shows kunnen creëren en managementstudenten leren omgaan met lastige bedrijfssituaties.

Volgens hoogleraar Vikki Locke van de Loughborough business school ervaren studenten de holografische beelden als veel interactiever en realistischer dan traditionele presentaties tijdens live online sessies (gastdocenten over laten vliegen voor het in levende lijve verzorgen van college’s is niet organiseerbaar). De hologram-technologie draagt bij aan het verminderen van de noodzaak voor docenten om te reizen en biedt een nieuwe dimensie aan de leerervaring. In 2025 moeten de gastcolleges onderdeel zijn van het curriculum, na een jaar van experimenteren.

De holografische units worden geleverd door Proto, een bedrijf uit Los Angeles, dat eerder ervaring opdeed met hologrammen van artiesten. Deze technologie biedt volgens oprichter David Nussbaum mogelijkheden om grote denkers uit de 20ste eeuw virtueel tot leven te wekken:

We can hook it up to books, lectures, social media – anything he was attached to, any question, any interaction with him. An AI Stephen Hawking would look like him, sound like him and interact like it was him.

De technologie stelt docenten in staat om complexe concepten en objecten, zoals een motor, effectiever te demonstreren dan via een live online sessie in Zoom of MS Teams. Door gebruik te maken van deze technologie ontwikkelen studenten ook geletterdheid op het gebied van immersieve technologie en AI. Het bedrijf Proto werkt overigens ook aan kleinere, betaalbaardere units voor de toepassing van hologram-technologie.

De auteur van deze bijdrage stelt ook dat het gebruik van de technologie om avatars van echte personen te creëren tot juridische problemen kan leiden. Bijvoorbeeld als je een avatar maakt van een expert die levend en wel is, en als je AI gebruikt om deze avatar een inhoudelijke presentatie te laten verzorgen.

Het wordt uiteraard echt spannend als een avatar dankzij AI ook in staat is te reageren op vragen uit het publiek, of in staat is een dialoog aan te gaan met studenten. Science fiction? Mwa.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *