Coronamaatregelen tijdens de Online Educa #oeb21

De komende week vindt in Berlijn de Online Educa plaats. Daarbij hanteert de organisatie strengere regels dan bij ons in Nederland zodat deze conferentie zo veilig mogelijk kan plaatsvinden.

Banner OEBDe kleurcode voor Duitsland is geel. Dat betekent dat je er gewoon naar toe kunt reizen. Je moet op de terugreis wel je coronabewijs laten zien. Verder geldt:

 • Je moet je voor vertrek naar Duitsland aanmelden via https://www.einreiseanmeldung.de/. Je moet daarbij ook je (digitaal) vaccinatiebewijs, herstelbewijs of uw negatief testresultaat uploaden.
 • Vlieg je naar Berlijn? Dan moet je een gezondheidsverklaring invullen. Reis je met de trein -wat ik je kan aanraden- dan moet je vóór vertrek of tijdens de reis de registratiebevestiging en een (digitaal) coronabewijs kunnen laten zien. Via de DB-app kun je dat ook doen.
 • Je moet in het openbaar vervoer een FFP2-masker dragen. Een gewoon medisch masker of een stoffen masker met het logo van jouw organisatie is dus niet voldoende.
 • De congresorganisatie hanteert de 2G regel. Een negatief testresultaat alleen is dus niet voldoende. Je moet genezen zijn van Covid-19 of gevaccineerd zijn. De horeca in Berlijn hanteert deze regel overigens ook. Je moet dit kunnen bewijzen en je daarbij ook identificeren. Anderzijds kun je wel nog na 17 uur een hapje gaan eten.
 • Daarnaast moet je ook een negatieve PCR-test of Antigeen-test kunnen overleggen om toegang te krijgen tot de conferentie. De Antigeen-test mag niet ouder zijn dan 24 uur. De PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Ik weet nog niet of je elke dag een negatief testresultaat moet overleggen of alleen bij de registratie. Ik heb dat nagevraagd.
 • Testcentra vind je in Berlijn via https://www.direkttesten.berlin. In de straat van het conferentiehotel is ook een testlocatie: https://schnelltestberlin.de/en/bikini-berlin.
 • Je moet tijdens het congres een medisch masker of een FFP2-masker op houden, als je rondloopt. Dus niet als je in een zaal zit of moet spreken.
 • Het conferentiehotel treft uiteraard allerlei hygiëne maatregelen zoals het desinfecteren van deurknoppen. Het houden van anderhalve meter afstand hoort daar ook bij. Bij 2500 deelnemers lijkt me dat een uitdaging. Maar zoveel deelnemers zullen er nu niet zijn, verwacht ik.

Check ook: https://oeb.global/participation#health-safety-admission en Reisadvies Duitsland.

Uiteraard is het ook aan te raden om bij thuiskomst een zelftest te doen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

 1. Spannend of Duitsland NL nu als een “Neue Virusvariantengebiete“ gaat beschouwen. Dan moet je in Duitsland 14 dagen in quarantaine. Zou bijzonder vervelend zijn als je wel het land in kunt, maar na 1 dag alsnog in isolatie moet.
  Ik verwacht dat dan de conferentie, met zo’n grote toeloop van Nederlanders (ook als spreker), niet meer fysiek doorgaat.

 2. Volgens de mail die ik ontving mag een PCR-test niet ouder dan 48 uur zijn (en niet 72 zoals jij schrijft).

 3. Inderdaad. Ik heb dat net nagevraagd en kreeg de bevestiging dat de PCR-test van dinsdag ook vrijdagochtend nog geldig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.