Dagelijks schrijven verbetert je leven

Ik heb de indruk dat sprake is van een verschuiving in de manier waarop we ons online uitdrukken. Veel mensen drukken zich eerder uit in beeld en geluid, dan via geschreven tekst. Toch is het belangrijk dat je dagelijks schrijft, ook al hoeft dat niet persé publiek te zijn.

In Form A Daily Writing Habit—It Will Improve Your Life beschrijft Darius Foroux vijf redenen waarom je dagelijks zou moeten schrijven en vier tips om daarmee te starten.

De redenen zijn:

 1. Je ontwikkelt er meer zelfdiscipline door. Daarmee kun je veel bereiken.
 2. Je ontwikkelt er overtuigingskracht door. Schrijven is namelijk jezelf en anderen met woorden proberen te overtuigen.
 3. Je ontwikkelt er zelfbewustzijn door. Je leert jezelf beter kennen door het vertalen van je gedachten in woorden.
 4. Je leert er betere beslissingen door te nemen. We nemen vaak beslissing zonder volledig te snappen waarom. Door over het nemen van beslissingen te schrijven, word je je daar meer bewust van.
 5. Je ziet de kracht van “compounding” in de praktijk. Door gedurende een lange periode te schrijven zie je daar de voorbeelden van. “Compounding” betekent samenstellen of verbinden. Maar Foroux doelt op ergens gericht en gefocust mee bezig zijn.

Ik heb zelf eerder al eens geschreven waarom ik bloggen belangrijk vind voor leren. Foroux’ redenen om dagelijks te schrijven zijn daar een welkome aanvulling op. Ik herkende ze namelijk zeer, toen ik ze vanochtend las.

De eerste reden kun je ook met andere activiteiten bereiken. Maar de andere redenen zijn echt gekoppeld aan schrijven waardoor je je gedachten herstructureert. Je hoeft er overigens niet (direct) voor te kiezen om voor een breed publiek te schrijven. Al heeft schrijven voor een breed publiek ook voordelen. Je komt in aanraking met anderen, je moet extra kritisch zijn op je publicaties, je ontvangt commentaar die je aan het denken kunnen zetten, enzovoorts

Zoals gezegd formuleert de auteur ook vier tips:

 1. Lees en studeer. ’Steel’ de schrijfstijl van anderen. Bouw voort op ideeën anderen. Daar haal je inspiratie uit. Zeer herkenbaar!
 2. Zorg voor een dagelijkse herinnering die je attendeert om te gaan schrijven. Ontwikkel daarbij een routine. Deze tip herken ik niet. Ik beslis wel elke dag wanneer ik die dag ga schrijven.
 3. Leg de lat laag. Begin bijvoorbeeld met één zin.
 4. Verwijder afleidingen. Vraag mensen jou niet te storen als je schrijft. Foroux reserveert elke ochtend drie uur om te schrijven. Gedurende die tijd zet hij zijn telefoon op niet storen en doet hij geen andere dingen.
  Ik reserveer nooit zoveel tijd om te schrijven. Maar ik herken wel het belang om niet afgeleid te worden. Laat je je wel afleiden, dan kost het schrijven ook veel meer tijd.

Tenslotte adviseert Darius Foroux om te beginnen en vol te houden. Want pas over een langere periode ervaar je de voordelen van schrijven. Ook dit kan ik beamen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.