Databank met 85 ‘learning systems’

Volgens Graig Weiss zijn er 1300 ‘learning systems’ te krijgen. Hij heeft er 85 opgenomen in een database.

Graig Weiss evalueert jaarlijks ‘learning systems’. Daarbij gaat het om applicaties zoals leermanagement systemen of learning experience systems (die hij liever ‘digital learning platform’ noemt). De 85 toepassingen komen volgens hem in aanmerking om in zijn jaarlijkse top 50 terecht te komen.

Op zijn blog verantwoordt Weiss de werkwijze. Daarbij valt o.a. op dat leveranciers niet hebben betaald voor opname. Ook geeft hij een kort lijstje van systemen die de lijst niet hebben gehaald omdat deze volgens Weiss niet goed genoeg zijn. Coursera hoort daar bijvoorbeeld bij.

Weiss is ook niet te spreken over het user interaction design voor docenten van Canvas. Deze binnen het Nederlandse hoger onderwijs veel gebruikte applicatie zoek je daarom ook tevergeefs in de database.

Om de database te kunnen raadplegen, moet je best veel informatie achterlaten. Weiss hoeft zich duidelijk niet te verantwoorden op het gebied van de AVG.

Als je dat gedaan hebt, dan kun je op criteria zoeken of door de catalogus bladeren. Je vindt in de database ook een agenda met bijvoorbeeld webinars die Craig aanbiedt.

Als je op criteria zoekt, dan moet je eerst informatie opgeven over de organisatie (o.a. aantal beoogde gebruikers). Intrigerend daarbij is de vraag: “Do you need to migrate the data from another LMS?” Of dit mogelijk is, is namelijk niet alleen afhankelijk van het nieuwe systeem, maar ook van het oude systeem.

Vervolgens moet je criteria invullen over het leersysteem. Aan welke standaarden moet het systeem voldoen (IMS standaarden komen in de lijst niet voor)? Kies je voor SaaS of zelf hosten (dat laatste zal inclusief ‘managed hosted’ zijn)? En: welke functionaliteiten vind je belangrijk? Hierbij kun je een wirwar van zeer verschillende functionaliteiten invullen, met een heel verschillend karakter en vaak onvoldoende gespecificeerd. Van ‘classroom management’ tot ‘security’. Daar heb je dus niet altijd veel aan.

Daarna wordt gevraagd naar wat het systeem mag kosten (ik vermoed dat Weiss het alleen over licentiekosten heeft), en naar de “implementation timeframe” (geen idee of het de technische implementatie betreft of ook het organisatiebreed functioneel in gebruik nemen).

Deze manier van zoeken helpt dus niet echt bij het maken van een selectie.

Wat wel handig is, is dat je deze database kunt gebruiken als eerste kennismaking met systemen die je nog niet kent. Je krijgt beknopte informatie over de systemen en de leveranciers.

Dan zie je bijvoorbeeld ook dat leveranciers zeer uiteenlopende bedragen invullen, bij de kosten. Niet verwonderlijk, aangezien de kosten van heel veel zaken afhankelijk zijn.

Graig Weiss heeft een selectie gemaakt van 85 systemen. Toch mis ik een aantal bekende systemen. Niet alleen Canvas en Coursera, maar bijvoorbeeld ook BlackBoard, Moodle, Curatr, LearningCloud, ILIAS en Valamis.

 

 

 

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. PFOEH, veel en ook veel geld mee gemoeid. Jij mist er een paar. Ik mis LearnDash maar ja….die is veel te klein denk ik.
    Wat zou het toch mooi zijn als al die systemen met elkaar konden communiceren maar ikzelf eigenaar van mijn data zou zijn. Echt ik wacht al 100 jaar op een gedegen ePortfolio waarin ik vanuit al die verschillende omgevingen en systemen mijn spullen op 1 plaats zou kunnen hebben. Ik verwachtte best veel van badges, de ePortfolio standaard, Scorm….maar of het echt gebruikt wordt. Tot die tijd..blog maar blijven gebruiken om levenlangleren aan te tonen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.