De eerste ervaringen met de iPad voor leerdoeleinden

Nu de iPad een paar dagen op de markt is, beginnen de eerste opleiders op basis van hun ervaringen te bloggen over het gebruik van dit apparaat voor leerdoeleinden. Elliot Masie benadrukt in deze video met name de toegevoegde waarde van het 'multitouch' scherm, en de mogelijkheid om mediarijke content te gebruiken.

Jane Hart besteedt aandacht aan de applicatie CourseNotes for the iPad waarmee je niet alleen collegeaantekeningen kunt maken, maar er ook een woordenboek bij kunt gebruiken. Bovendien kun je hiermee je aantekeningen ordenen en bijvoorbeeld mailen (helaas niet delen via sociale netwerken). De iPad heeft hiermee duidelijke voordelen ten opzichten van een gewone blocknote, netbook of laptop.

Helen Barrett heeft met name geprobeerd applicaties te gebruiken, die ze normaal gesproken al gebruikt (dus niet de speciale apps of iWorks van Apple). Zij ervaart tekortkomingen bij applicaties die vooral gericht zijn op creëren (zoals Google Docs). Helen schrijft:


As a media consumption tool, it looks like a dream. But in education, that is not the model we want to perpetuate.


Tegelijkertijd houdt zij een slag om de arm. Veel ervaring heeft zij immers nog niet met de iPad. Ik kan me inderdaad niet voorstellen dat je Google Docs -of vergelijkbare applicaties- niet met de iPad kunt gebruiken. Als de iPad alleen erg geschikt zou zijn voor consumptie, dan zou dat didactisch gezien een forse stap terug betekenen. Ik kan het me van Apple eerlijk gezegd niet voorstellen.

Andere auteurs geven wel voorbeelden van het gebruik van de iPad voor meer actief leren. Elliot Masie gaat bijvoorbeeld in op een applicatie waarmee je prototypes kunt ontwerpen. Gordon Thompson ziet zichzelf met zijn studenten de game Labyrinth spelen, en informatie opzoeken en verwerken. Hij stipt ook het risico van 'afleiding' aan. Studenten kunnen de neiging hebben om hun mail te checken of hun Facebook-status bij te werken. Met een laptop kunnen zij dat ook doen. Dankzij de iPad gaat dat m.i. nog meer ongemerkt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Eerste ervaringen met iPad voor leren

    Wilfred Rubens heeft een eerste overzicht samengesteld over de educatieve toepassingen van de iPad van Apple. Hij verzamelde onder andere materiaal van Elliot Masie, Jane Hart en Ellen Barrett. Wilfred Rubens has created a first overview of educational…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord