De volgende fase in cloud computing

Dropbox is een erg populaire toepassing waarmee je documenten en afbeeldingen online kunt opslaan, op diverse apparaten kunt gebruiken en met anderen kunt delen. Onlangs is bekend geworden dat Dropbox een nieuwe tool heeft ontwikkeld die een volgende stap betekent op het gebied van cloud computing. Een stap, die veel voordelen voor het onderwijs kan hebben.

dagstuhl Ik ben zelf een enthousiast gebruiker van Dropbox. Ik gebruik deze applicatie voor mezelf, zodat ik altijd en overal over bestanden -waar ik aan werk- kan beschikken. Ook deel ik mappen en bestanden met anderen. Dropbox is daarin echter niet uniek.

Wat wel erg bijzonder is, is dat zij nu een platform lanceren waarmee je apps kunt gebruiken, ongeacht het apparaat dat je gebruikt. Dat betekent dat je apps voor de iPhone ook op een Android smartphone kunt gebruiken. Apps worden daarmee niet platformonafhankelijk, maar kunnen wel op diverse devices gebruikt worden. Ik weet niet of je apps via Dropbox ook kunt delen met anderen.

Dit maakt het eenvoudiger om educatieve apps binnen het onderwijs in te zetten. Je hoeft namelijk niet meer een bepaald type smartphone of tablet te hebben. Ik zou dat een prima ontwikkeling vinden. Vooral als ook andere omgevingen dit gaan faciliteren (en we niet afhankelijk worden van Dropbox). Uiteraard geldt wel: zien is geloven.

Update 19 juli 2013:

Wietse van Bruggen stuurde me gisteravond onderstaande tweets. Daarmee is mijn bericht dus niet correct, en is de toegevoegde waarde van deze innovatie minder groot dan ik veronderstelde. Het was ook te mooi om waar te zijn.

Tweets dropbox

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.