De volgende generatie AR-brillen komt er aan

Intel is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe bril die augmented reality faciliteert. Dit is in meerdere opzichten een interessante ontwikkeling.

Via Pedro de Bruyckere ben ik gisteren onderstaande video tegen gekomen. Firma Intel -bekend van de chips- laat daarin aan The Verge een prototype zien van de Vaunt. Dat is een bril waarmee je informatie kunt opvragen binnen de context waarin je die informatie nodig hebt.

In de video wordt het voorbeeld genoemd van het maken van een keuze tussen twee restaurants die vlak bij elkaar liggen. Je kunt dan snel reviews van de restaurants oproepen via deze bril.

De digitale wereld versterkt daarmee de fysieke wereld. En dit is precies wat augmented reality beoogt.

Een aantal zaken valt mij op:

  • Intel heeft goed gekeken naar de fouten van Google Glass. De bril ziet er meer natuurlijk uit. Het gebruiksgemak lijkt sterk verbeterd (ik hen de Vaunt natuurlijk zelf nog niet uitgeprobeerd). De bril bevat ook geen camera die op veel bezwaren stuitte in verband met privacy (niet-dragers voelden zich bekeken).
    Nota bene: zonder Google Glass was de Vaunt er mogelijk nooit gekomen. Ogenschijnlijke mislukkingen horen ook bij innovaties.
  • Intel denk goed na over welke notificaties wel, en welke niet getoond worden. Het risico bestaat immers dat je helemaal gek wordt van de berichten. Ik ben wel benieuwd in hoeverre dat Intel dankzij artificiële intelligentie gaat bepalen wat relevante contextuele informatie voor jou als gebruiker is. Welke invloed heb je daar zelf op?
  • Intel wil dat ontwikkelaars van buiten Intel gebruikerscases leveren. Zij weten ook nog niet waar deze ontwikkeling  toe zal leiden. Zoals in de video terecht wordt gesteld: software ontwikkelaars zullen de Vaunt zinvol moeten maken. Het is m.i.  twijfelachtig of mensen een groot bedrag willen betalen voor geavanceerde technologie die niet meer kan dan het presenteren van recensies, recepten en boodschappenlijstjes.
  • Terwijl je met mensen in gesprek bent, kun je de bril gebruiken. Gesprekspartners hebben dat niet door, meent Intel. Volgens mij merk je echter wel degelijk of je gesprekspartner aandacht voor je heeft. De Vaunt kan dan ook negatieve sociale gevolgen hebben als je hier niet slim mee omgaat.
  • Intel wil niet alleen actief zijn in het beheren en opslaan van data, maar ook in het presenteren van data zodat gebruikers deze data kunnen consumeren.
  • Accepteren mensen die bewust geen bril dragen dat ze een bril moeten dragen om augmented reality te kunnen gebruiken? Wil je technologie op je gezicht dragen? En is deze bril ook geschikt voor mensen die een bril dragen? De Google Glass en ook virtual reality brillen zijn lastig te gebruiken als je een bril draagt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.