Stefan Bauschard betoogt in de bijdrage Speech & Debate: The Ultimate Training for an AI-Augmented World dat debatteren lerenden voorbereidt op een toekomst waarin AI een centrale rol speelt. Hij laat zien hoe deze klassieke onderwijsvorm zich ontwikkelt tot een krachtig instrument voor het aanleren van blijvend waardevolle menselijke vaardigheden die ‘AI’ niet kan vervangen. Debatteren biedt als leeractiviteit iets wat ‘AI’ niet kan bieden, meent hij. Er zijn echter ook vaardigheden die niet niet via ‘debatteren’ geleerd kunnen worden.
Debatteren lost volgens Bauschard een onderwijskundig vraagstuk op. Hoewel AI-toepassingen kunnen helpen bij het schrijven van een basistoespraak, kunnen ze niet debatteren. Dankzij debatteren als onderwijsactiviteit ontwikkelen lerenden belangrijke vaardigheden omdat zij complexe kwesties moeten analyseren, logische argumenten moeten bouwen en hun ideeën op een gestructureerde en overtuigende manier presenteren.
Bij een live debat tonen lerenden hun vaardigheden door vragen te stellen, te antwoorden en ter plekke argumenten te formuleren. Lerenden kunnen in teams samenwerken met medelerenden en docenten, om strategieën te ontwikkelen en voorbereidingen te treffen. AI-toepassingen spelen dan een ondersteunende rol bij onderzoek, het ordenen van informatie en het voorstellen van tegenargumenten. De volgende zaken blijven dan voorbehouden aan mensen: menselijk oordeel, ethisch redeneren, menselijke overtuigingskracht en menselijke interpersoonlijke verbondenheid.
Bauschard schrijft dat de Boston Debate League laat zien dat deelname aan debatten de leesprestaties van lerenden aanzienlijk verbetert. De grootste vooruitgang is te zien bij lerenden met de laagste basisschooltestscores.
Bauschard presenteert vier manieren om debatteren in het onderwijs te integreren:
1. Gestructureerd klassikaal debat: lerenden werken in teams, presenteren standpunten en weerleggen tegenargumenten.
2. Socratisch gesprek met debatelementen: lerenden voeren een gestructureerde discussie waarbij ze bewijzen gebruiken om hun stellingen te onderbouwen.
3. Rollenspel-debat: lerenden nemen de rol aan van historische figuren of experts en debatteren vanuit dat perspectief.
4. Debat als activiteit bij onderzoekend leren: kleine groepen onderzoeken verschillende aspecten van een onderwerp en komen samen om een volledig beeld te vormen.
Bij de beoordeling kijken docenten naar de opbouw van argumenten, gebruik van bewijs, presentatievaardigheden en samenwerking. Om competitie te verminderen ligt de nadruk op vaardigheidsontwikkeling en het gezamenlijk leren.
Lerenden bouwendan actief kennis op door onderzoek, discussie en probleemoplossing. Ze analyseren verschillende perspectieven en verfijnen hun begrip door feedback van anderen. Dit past volgens Bauschard bij de visie van Vygotsky dat leren een sociaal proces is waarbij mensen zich ontwikkelen door samenwerking binnen hun ‘zone van naaste ontwikkeling’.
Debatteren ontwikkelt volgens Bauschard vaardigheden die waardevol blijven in een door AI gedreven wereld: communicatie, samenwerking, creativiteit en kritisch denken. Terwijl AI steeds beter wordt in routinematige cognitieve taken, blijft het mensenwerk om zelfstandig te denken, nieuwe problemen op te lossen en origineel werk te creëren.
Mijn opmerkingen
Je kunt met een toepassing als ChatGPT converseren, maar niet echt in debat gaan. Wat dat betreft is debatteren inderdaad een werkvorm waarbij AI alleen een ondersteunende rol kan vervullen. Debatteren is op zich ook een passende werkvorm voor alle opleidingsniveaus. Of een debat zinvol verloopt, heeft te maken met meerdere aspecten. Lerenden moeten kennis hebben van het onderwerp, bijvoorbeeld doordat het aansluit bij hun belevingswereld. Daarnaast moet de structuur van het debat helder en overzichtelijk zijn (denk aan korte rondes met duidelijke spreektijd en eenvoudige regels). Een stapsgewijze opbouw, waarbij deelnemers eerst in kleine groepen kunnen oefenen, vermindert drempels. Een begeleider die actief werkt aan een sfeer van wederzijds respect en begrip, onder meer door zelf het goede voorbeeld te geven in luistergedrag en door constructieve feedback te geven, is belangrijk voor het creëren van een veilige leeromgeving.
Vanzelfsprekend kun je tactiele of motorische vaardigheden niet ontwikkelen via een debat, evenals creatieve vaardigheden zoals leren schilderen. Dit zijn echter ook vaardigheden die (generatieve) AI niet zo maar kan toepassen. Hetzelfde geldt voor het leren toepassen van specifieke procedures, zoals het protocol voor handhygiëne.
Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie
Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie