Deze reden voor ‘videoconferencing-vermoeidheid’ geldt niet voor iedereen

‘Videoconferencing-vermoeidheid’ -‘Zoom fatigue‘- is sinds het voorjaar van 2020 een bekend fenomeen. Deze toestand wordt mede veroorzaakt als mensen het gevoel hebben de hele tijd in een spiegel te kijken. Onderzoek van de Washington State University laat zien dat niet iedereen hier last van heeft.

Bij videoconferencing kun je het gevoel hebben de hele tijd in een spiegel te kijken omdat je jezelf vaak in beeld ziet. Je  kunt ook het gevoel hebben dat anderen jou de hele tijd aan staren. Daardoor ben je de hele tijd bewust van jezelf. Dat kan vermoeiend werken en leiden tot een negatief gevoel over live online sessies.

Onderzoekers van de Washington State University hebben twee groepen personen -80 werknemers en 350 studenten- onderzocht die vaak aan videoconferencing deelnemen. Zij hebben ontdekt dat het afhangt van het individu of deze zeer bewust is van zichzelf en daardoor ‘videoconferencing-vermoeidheid’ ervaart.

Degenen met een laag zelfbewustzijn hadden een positievere houding ten opzichte van live online sessies naarmate hun eigen gezichten vaker zichtbaar waren. Participanten met een hoog zelfbewustzijn hadden een negatievere houding.

De onderzoekers merken op dat een aantal andere factoren van invloed zijn op hoe tevreden mensen zijn over live online sesssies. Daartoe behoren de controle die zij ervaren over het gebruik van de camera en de effectiviteit van de sessie (o.a. worden leerdoelen behaald)? Er is dus meer onderzoek nodig omdat we ‘videoconferencing’ zullen blijven toepassen.

Volgens de onderzoekers moeten we in elk geval terughoudend zijn in het nemen van maatregelen of het maken van afspraken over het gebruik van de camera die voor iedereen gelden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.