Documenten lezen op de Ipad (#in)

Ik ben nu een kleine vier dagen in het bezit van de iPad (met wifi, zonder 3G, 32 GB). Tijd om in een aantal posts in te gaan op mijn ervaringen.

Voor mijn werk moet ik vaak documenten lezen. Op de laptop is dat –zoals bekend niet erg handig. En uitprinten gaat tegen mijn groene hart in (vaak eindigt een gelezen document bij het oud papier). Ik heb daarom de afgelopen week een aantal PDF-documenten, met verschillende readers gelezen:

 • Ik heb even gestoeid met de vraag: hoe krijg ik een document op mijn iPad? De PDF-readers, die ik gebruik, geven je de mogelijkheid om documenten van het internet te downloaden, of contact te maken met een server. Maar met een besloten intranet (bij ons gebruiken wij Fronter daarvoor) , lukte dat niet. Een USB-stick werkt ook niet, ook al heb ik een aparte camera connectie-kit erbij die werkt met een USB-poort.
  Via iTunes werkt dat echter erg handig. Via 'programma's' kun je bestanden toevoegen aan applicaties.
 • Het scherm is erg helder, en leest prettig. Toen in de trein de zon er op scheen, ging dat moeizamer in verband met de reflectie. Maar het leest veel prettiger dan het scherm van een laptop.
 • Je bladert door documenten als door een boek (dankzij het touch screen). Dat voelt erg 'natuurlijk' aan.
 • Ik maak gebruik van drie applicaties:
  1. GoodReader. Met behulp van deze reader kun je allerlei bestandstypes bekijken. Binnen het bestand kun je op woorden zoeken, de lay out veranderen, etct. Goodreader heeft ook handige opties om bestanden te beheren. Het is me wel opgevallen dat het formaat van een Kennisnet-publicatie over aanwezigheidsregistratie minder goed past bij de iPad.
  2. Fast PDF. Deze reader heeft de interface van een boekenkast (net als iBooks). Leest erg plezierig en geeft je onder andere de mogelijkheid om pagina's te bookmarken. Fast PDF heeft ook een 'outline' optie, maar ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe ik een samenvatting kan toevoegen.
  3. iAnnotate PDF. Deze reader heeft de mogelijkheid om annotaties bij PDF documenten te maken, woorden te onderstrepen, en dergelijke. Vanuit deze applicatie kun je PDF documenten ook mailen (al dan niet met annotaties). Ik wil nog wat vaardiger worden in het snel maken van annotaties met het toetsenbord van de ipad.

Samenvattend wil ik wel stellen dat de iPad zeker geschikt is om rapporten en notities te lezen. In het begin zal het maken van annotaties langszamer gaan dan het met de pen schrijven van aantekeningen. Volgens mij is dat een kwestie van wennen. Voor het lezen van documenten in zonlicht, is de iPad minder geschikt. Zorg wel dat je iTunes tot je beschikking hebt om documenten toe te voegen. De grootste winst zit 'm  in de verwachte papierbesparing.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

7 reacties

 1. Als je Goodreader gebruikt dan is er een uitstekende integratie met cloud diensten als Dropbox. Werkt perfect. Integratie met iAnnotate ben ik zelf minder tevreden mee: kan alleen via iTunes of wifi connectie (en dat werkt weer niet op mijn werk).

 2. Beste
  Ik slaag er niet in om boeken van Bol om mijn iPad leesbaar te krijgen.
  Hier mijn pogingen.
  Ik heb een boek besteld bij Bol; en de Bol-app gedownload en geïnstalleerd. So far so good.
  Eén boek kocht ik (laat ik het boek A noemen, en 1 boek kreeg ik gratis boek B).
  Boek A is niet downloadbaar op de iPad; met de melding: ‘Download mislukt: Safari kan het bestand niet downloaden’.
  Boek B verschijnt vanzelf in de Bol-app (en zo hoort het ook volgens Bol)
  maar geeft dan weer een andere melding nl.: ‘unknown document format’ en blijft ook onopenbaar en onleesbaar daardoor.
  Ik heb de Bol-app eens verwijderd, opnieuw geïnstalleerd; herstart: geen verandering.
  Nu heb ik boek A via mijn Mac gedownload; dat lukte;
  dan Adobe digital Editions geïnstalleerd (werkt niet op iPad) – nodig om de gekochte Bolboeken die een DRM bevatten, te kunnen lezen. En dat gaat!
  Maw ik zou het boek op mijn Mac kunnen lezen – wat niet mijn bedoeling is …
  Als ik het boek nu via Finder naar iTunes overbreng naar Kindle, iBooks of Stanza;
  a) is hij zichtbaar in Kindle in het iTunesvenster maar niet op de iPad en
  b) in iBooks is hij zichtbaar maar geeft hij de melding: ‘Foute boekstructuur’
  c) in Stanza: ‘import failed’ en dan een melding dat het is omwille vd DRM-encryptie en daardoor niet gelezen kan worden door Stanza.
  Ik raak er een beetje moedeloos van …
  Hoe doet u dat?

 3. @Inge Quets: Pff. Volgens mij heb ik hier lang geleden ooit een probleem mee gehad. Maar ik weet niet meer hoe ik het heb opgelost.

 4. Ondertussen zelf opl. gevonden:
  file gewoon downloaden met mac of pc
  op iPad bluefirereader-app installeren (daar verwijst u ook naar 🙂 ), dat werkt met Adobe digital Editions (in tegenstelling tot de Bol-app) en leest dus DRM-protected files
  dan bestand naar bluefirereder brengen (heb ik gedaan via dropbox)
  kan boek dus nu lezen – en dat ondanks het kopen bij Bol; niet dankzij Bol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord