E-learning implementeren (gastcollege)

Vanavond heb ik in het kader van de Avans Plus Postbachelor opleiding e-Learning een gastcollege verzorgd over de implementatie van technology enhanced learning.

Ik had de studenten vooraf informatie gegeven over het model met de zes clusters van factoren, die van grote invloed zijn op het succes van de  implementatie van technology enhanced learning. De voorbereidende opdracht luidde:

  • Noteer de vragen die je bij dit implementatiemodel hebt, en neem deze mee naar de bijeenkomst.
  • Mis je nog bepaalde factoren? is het model volledig?
  • Bedenk voor drie factoren andere voorbeelden, dan de voorbeelden in dit document.
 Put daarbij uit zo veel mogelijk uit eigen ervaringen.

Het gastcollege startte met een korte inleiding op en samenvatting van het model. We zijn daarbij ook ingegaan op vragen van deelnemers over het model. Ik gebruik het model vaak als kader voor een implementatieplan/plan van aanpak, maar ook om terug te blikken op implementatieprocessen. Aan de hand van de casus over het mislukte ‘iPad-project’ hebben we het model gebruikt als evaluatie-instrument.

Daarna hebben we verschillende factoren aan de hand van ervaringen met implementaties besproken.

Hieronder vind je mijn slides en de video over het model.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant, project leader, blogger and teacher in the field of technology enhanced learning. He leads innovative projects, he provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 15 years he blogs about ICT and learning. He is (co-)author of a book about elearning trends and developments (in Dutch), and a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: , ,
Top

%d bloggers liken dit: