Een leven lang ontwikkelen zonder naar school te gaan

Digitalisering draagt bij aan verandering van werk. Professionals zullen zich daar moeten blijven ontwikkelen. Volgens Marlo Lyons hoef je daarvoor niet per se terug naar school te gaan. Lyons beschrijft “five ways to upskill without going back to school.

Certificaatprogramma’s

Veel loopbanen bieden volgens Lyons certificeringen om aan te tonen dat je beschikt over basiskennis die een functie vereist of dat je de “best practices” op een bepaald gebied beheerst. Deze certificaten zijn vooral belangrijk je van loopbaan verandert en niet veel werkervaring hebt op het nieuwe gebied. Lyons noemt diverse particuliere instituten waar je dergelijke certificaatprogramma’s kunt volgen. Reguliere onderwijsinstellingen bieden overigens ook steeds vaker dergelijke kortlopende certificaatprogramma’s aan. Bij de Open Universiteit verzorg ik zelf bijvoorbeeld twee online cursussen over onderwijsinnovatie en blended learning.

Online cursussen

Je kunt via tal van leerplatforms online cursussen volgen om te werken aan functionele en leiderschapsvaardigheden. LinkedIn Learning is een bekend voorbeeld, net als Coursera of edX. Bij deze laatste platforms zijn het wederom reguliere onderwijsinstellingen die hier online programma’s aanbieden die worden afgerond met een certificaat of diploma. Verder bieden werkgevers ook regelmatig de mogelijkheid om online cursussen via het eigen leermanagementsysteem te volgen. GoodHabitz en SkillsTown zijn voorbeelden van aanbieders. Door het volgen van individuele cursussen laat je volgens Marlo Lyons zien dat je voortdurend leert en je vaardigheden ontwikkelt.

Stages, uitwisselingen en vrijwilligerswerk

Om stage te lopen, moet je normaliter vaak ingeschreven zijn bij een opleiding. Je kunt echter ook je eigen stage organiseren, bijvoorbeeld bij een andere afdeling van jouw arbeidsorganisatie. Daar kun je je bezig houden met heel ander werk. Lyons noemt het voorbeeld van een werknemer op het gebied van HRM die zich op een andere afdeling ging verdiepen in data science en daar vervolgens een andere functie kreeg. Volgens Lyons kun je ook via vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld als penningmeester, specifieke vaardigheden ontwikkelen. Je kunt eventueel ook een klein bedrijf als vrijwilliger ondersteunen en praktische vaardigheden opdoen op het gebied van analyse, klantenwerving, sociale media of marketing. Je krijgt dan wellicht niet betaald, maar je ontwikkelt je wel verder. Transfer van het geleerde binnen vrijwilligerswerk naar werkzaamheden binnen jouw arbeidsorganisaties is dan vaak wel nog een ‘dingetje’.

Opdrachten oprekken

Je kunt binnen jouw arbeidsorganisaties om opdrachten vragen die verder gaan dan jouw bestaande expertise. Dat zijn bijvoorbeeld opdrachten die je bij een andere afdeling uitvoert. Daarmee vergroot je ook jouw zichtbaarheid. Door ‘rekbare’ opdrachten ontwikkel je volgens Lyons nieuwe vaardigheden of vaardigheden op een hoger niveau. Dergelijke opdrachten mogen volgens Lyons je dagelijkse werk niet in de weg staan. Je laat wel zien hoe waardevol je bent voor de organisatie. Volgens mij moeten dergelijk opdrachten er echter niet toe leiden dat de werknemer gratis gaat overwerken. Deze opdrachten en de ontwikkeling van de werknemer komen immers ook ten goede aan de arbeidsorganisatie.

Mentorschap

Mentoren bieden niet alleen een luisterend oor, maar kunnen ook nieuwe perspectieven op jouw werk bieden of inzicht geven hoe jij je vaardigheden kunt verbeteren. Mentoren kunnen je ook uitdagen om anders te denken. Het gaat daarbij meestal niet om direct leidinggevenden of naaste collega’s, maar bijvoorbeeld om ervaren werknemers van een andere afdeling. Volgens Lyons realiseren we ons niet altijd het grotere doel van opdrachten, als we met ons werk bezig zijn. Als jouw mentor een senior leider is binnen de organisaties dan zal deze meer weten over het groeitraject van de arbeidsorganisatie en over de capaciteiten die hiervoor nodig zijn. Je krijgt hierdoor verschillende perspectieven op zaken.

Marlo Lyons noemt vijf manieren van een leven lang leren. Uiteraard zijn er nog meer manieren te noemen. Zoals expliciet reflecteren op uitgevoerde opdrachten, performance support of het actief verwerken van relevante online informatie over ontwikkelingen op je vakgebied. Een leven lang ontwikkelen heeft in elk geval betrekking op meer manieren van leren dan het volgen van een opleiding.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.