Fraude voorkomen bij online examens

Zwaarwegende toetsen, tentamens en examens worden nauwelijks gemaakt met behulp van ICT. Een belangrijke reden is het voorkomen van fraude. Als je een tentamen bijvoorbeeld online maakt, moet degene die het tentamen maakt ook daadwerkelijk de kandidaat zijn. Er zijn programma’s in omloop die het mogelijk maken dat je teksten (bijvoorbeeld uitwerkingen van essayvragen) automatisch kunt analyseren om te vergelijken of kandidaten antwoorden van elkaar of van buitenstaanders hebben overgenomen. Dit is een aardig hulpmiddel ook al kunnen kandidaten zodanig aan teksten sleutelen dat de inhoud niet veranderd, maar de formuleringen wel. Niet helemaal waterdicht. Overigens zullen deelnemers ongetwijfeld ook wat leren van het herformuleren van teksten.
In -ik meen- Delft is ooit geëxperimenteerd met toezicht houden via webcams. Studenten maakten tentamens achter de PC thuis. Zij werden via webcams "in de gaten" gehouden door docenten. Het werkte goed, maar het is natuurlijk wel een hele investering. Studenten moeten sowieso een snelle en permanente Internetverbinding hebben. Daarnaast is speciale software nodig waarmee een docent kan schakelen tussen de webcams. En webcams zelf kosten uiteraard ook geld. Ik heb ook niets meer vernomen van een vervolg op dit (geslaagde) evenement.
Elliot Masie maakte gisteren bekend dat hij een apparaatje heeft gekocht dat hij kan aansluiten op zijn PC. Met dit apparaatje kun je vingerafdrukken gebruiken om in te loggen (biometrische verificatie).
Het gaat om Sony Puppy. Het is in feite een speciale scanner met software. Masie schrijft hierover: "Everytime I log on the network or want to use a "remembered password", instead of typing one of my many passwords, I just place my pointer finger on my right hand on this little pad and in a half second I am IN."
Hij ziet o.a toekomst in deze "Puppy" voor verificatie van examenkandidaten. Een interessante ontwikkeling, al denk ik dat online examineren nog steeds moeilijk gaat. Ik kan immers inloggen en mijn slimme collegastudent maakt vervolgens de opdrachten. Ook kost dit apparaat $ 150. Ondanks dat dit bedrag in Euro’s vandaag de dag lager is, is het voor een instituut veel geld (gezien de schaalgrootte). En gezien de hoogte van de studiebeurzen is het voor studenten al helemaal een hoge drempel.
Desalniettemin iets om in de gaten te houden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.