Heeft leren zonder school de toekomst?

Robin Good denkt dat het huidige onderwijs tekort schiet in het voorbereiden van jongeren op de kennissamenleving. In Learning Without Schools: Four Points To Free Yourself From The Educational Get-Certified Mantra vat hij vier kenmerken van leren voor de toekomst samen:

  • Leren moet plaats vinden in de realiteit, niet via boeken. Stil zitten en feiten los van een context leren, is zonde van de tijd, vindt Good.


    It is a matter of being exposed to reality and play with that reality to learn it.

  • Gebruik je eigen verstand en stel vragen. Wees dus bijvoorbeeld kritisch op datgene wat een docent vertelt.
  • Leer door te doen en maak vuile handen. Good adviseert om hem zelf ook niet te geloven, maar zelf op zoek te gaan naar kennis. Hij nuanceert daarbij het belang van een diploma:


    It is a passport to get into the system you really hate.

  • Maak fouten, doe ervaring op, en richt je niet op certificaten. Als je een schooldiploma hebt, ben je niet meer in staat om anders te denken.

Robin Good provoceert via video en geschreven woord. Dat geeft hij ook ronduit toe. Toch heeft hij een punt wat betreft de conformerende functie van het onderwijs. Hij focust m.i. vooral op creatieve beroepen, en hoge opleidingsniveaus. Op MBO-niveau heb je echt wel een diploma nodig om aan de bak te komen. Uiteraard vindt daar ook al veel praktijkleren plaats.

Het onderwijs moet anders, maar niet weg. Zou ik zeggen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.