Hoe feedback kan bijdragen aan talentontwikkeling

Talent Isn’t Fixed and Other Mindsets That Lead to Greatness bevat een interview met psychologe Carol Dweck. Dweck stelt hierin dat een op groei gerichte mindset en feedback bij kunnen dragen aan talentontwikkeling en creatieve prestaties. Kan ICT hier ook een rol bij spelen?

Via Nancy White werd ik geprikkeld om het betreffende interview met Dweck te lezen. Enkele opvallende uitspraken zijn:

  • Op het moment dat we bewust worden van onszelf, denken we dat we niet meer creatief zijn. Dat komt omdat we leren denken dat fouten mislukkingen zijn. Veel mensen hebben een ‘fixed mindset‘, en keren daardoor terug naar wat zij al kennen.
  • Mensen met een op groei gerichte mindset begrijpen dat innovatie grote inspanningen vereisen. Zij verwelkomen geworstel. Tegenslagen worden beschouwd als informatiebronnen om het de volgende keer beter te doen.
  • Richt je bij het geven van feedback op het proces, niet op de persoon. Daardoor kun je beter aangeven wat een individu moet doen om succes te hebben.
  • Gebruik, als je negatieve feedback geeft aan een persoon, het woordje ‘nog’ (yet): “Jullie hebben doel x nog niet bereikt”. Dat biedt mensen een tijdsperspectief, het is gericht op groei. Volgens Nancy White werkt feedback dan versterkend, in plaats van alleen tot herkenning.

Toen ik dit artikel las, realiseerde ik me dat geautomatiseerde feedback erg ongeloofwaardig overkomt als je het woordje ‘nog’ gaat gebruiken. Om dat te kunnen doen, moet je volgens mij de ander immers kennen. Geautomatiseerde feedback kun je wel geven bij antwoorden op kennisvragen, maar niet bij complexe processen. Je kunt daarvoor uiteraard wel synchrone communicatietools gebruiken, of handmatig gegeven feedback binnen een online omgeving.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Komt dat ff goed uit. We zijn net bezig met een training, waarbij het feedback geven, ontvangen en vastleggen een grote plaats inneemt! THX!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.