Hoe kunnen we zorgen voor een succesvolle invoering van leerprojecten bij digitale transformatie #oeb21

De laatste sessie van de Online Educa, die ik vandaag kon bijwonen, werd verzorgd door een oude bekende van mij: Philippe Seynaeve, Implementation and Change Manager, CIBG/CIRB (Regionaal ICT Centrum Brussel). Philippe faciliteerde een board sessie over goede voorbeelden en succesfactoren voor de invoering en adoptie van leerprojecten.

  • Je moet onderhandelen tussen projectmanagement en implementatiemanagement. Het gaat niet alleen om de invoering van systemen, maar om de verandering van het werk. Ze moeten hand in hand gaan. Je gebruikt projectmanagement (klassiek en agile) tijdens de implementatiefase.
  • Corporate technologieën zijn in de loop der jaren minder veranderd dan als het gaat om technologieën voor consumenten.
  • Een sterke visie op blended learning als strategisch thema is belangrijk. Je hebt een coalitie van leiders nodig die bereid zijn te investeren in het realiseren van die visie.
  • Bij een online HRM-systeem speelde de HR-directeur een belangrijke rol. Hij name een oorspronkelijk IT-project op en verbond dit met HR-beleid. Hij zorgde ook voor voldoende budget, o.a. om methodisch aan verandermanagement te werken. Leiderschap, begrip van een business case, sponsorschap, het empoweren van sleutelfiguren en het bevorderen van enthousiasme en deskundigheid van sleutelfiguren is duidelijk.
  • Philippe deelde ook informatie over een mislukt project. Dit project stond ver af van de HR-afdeling. De vraagkant was niet goed in kaart gebracht. Ook was er veel aandacht voor power play en politiek. De silocultuur binnen de organisatie zag je terug in het project.
  • Binnen een programma kun je verschillende aanpakken voor de implementatie hanteren. Deze projectmanagers delen wel dezelfde waarden over, bijvoorbeeld, het betrekken van gebruikers. Je zult ook veel aandacht moeten besteden aan het implementeren van een visie en impact analyse.
  • Je hebt verschillende individuen nodig die met elkaar verbonden zijn.
  • Niet alleen wat je onderneemt als projectmanager is belangrijk, maar ook de manier waarop je het uitvoert.
  • Moet een projectmanager niet ook een aanpak ontwikkelen voor het duurzaam in gebruik nemen van het projectresultaat? Besturen zijn bijvoorbeeld vaak sneller bereid om eenmalig een miljoen te besteden, maar terughouden om jaarlijks 100.000 euro beschikbaar te stellen voor een duurzame ingebruikname van een projectresultaat.

Meer weten over implementaties?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.