Hoe ontwikkelt de markt van leermanagementsystemen zich in de VS?

Edutechnica heeft dit jaar voor de negende keer data gepubliceerd over het gebruik van leermanagementsystemen. Wat valt op?

Opmerking vooraf:

Edutechnica kijkt alleen naar het gebruik van een LMS in de VS, en naar het gebruik van een LMS binnen het (hoger) onderwijs. Daardoor ontbreken LMS-en als ItsLearning, ILIAS en Google Classroom. Daarnaast kijken ze alleen naar instellingen met meer dan 500 lerenden.

De auteurs van het artikel beginnen met de mededeling dat Instructure -de ontwikkelaar van Canvas- is overgenomen door een investeerder en naar de beurs is gebracht. D2L- de ontwikkelaar van Brightspace- heeft recent ook een beursgang gemaakt. Blackboard fuseert met Anthology. Is dat relevante informatie? Jazeker. Bij de doorontwikkeling van hun LMS zullen bedrijven als Instructure en D2L veel scherper nadenken over de gevolgen voor de aandelenkoers.

Uit hun analyse blijkt dat Canvas momenteel in de VS het meest gebruikte LMS is, met Blackboard als nummer twee. Moodle staat op plaats drie, gevolgd door Brightspace. Daarna volgt de categorie ‘overig’ en Sakai.

Blackboard heeft in vijf jaar tijd veel minder gebruikers gekregen. In mindere mate geldt dat voor Moodle en Sakai. Brightspace heeft sinds 2016 iets meer gebruikers gekregen, Canvas flink veel meer.

Verder blijkt dat elk LMS sinds 2020 minder gebruikers heeft gekregen. Dat komt omdat het aantal instellingen met meer dan 500 lerenden in de VS fors is gedaald. Het gemiddeld aantal gebruikers is bij de meeste LMS-en gestegen.

data LMS

De auteurs merken ook op dat kleinere onderwijsinstellingen met name leertechnologie voor live online leren zijn gaan gebruiken. Instellingen die andere LMS-en -waaronder zelf ontwikkelde LMS-en- gebruiken, maken steeds vaker de overstap naar applicaties zoals Canvas en Brightspace.

In ons land hebben met name universiteiten meer studenten gekregen. Dat betekent dat het aantal gebruikers van LMS-en in ons land is toegenomen. Het zijn voornamelijk Canvas en Brightspace die daarvan hebben geprofiteerd. Deze LMS-en hebben de afgelopen jaar de plaats ingenomen van, met name, Blackboard.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.