Informatiebeveiliging en privacy behoren tot de digitale domeinkennis van docenten en opleiders

Of je het nu leuk vindt of niet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming zorgt ervoor dat docenten en opleiders -die ICT gebruiken voor leren, onderwijs en opleiden- zich moeten verdiepen in IBP (InformatieBeveiliging en Privacy). Dat kan ook online.

Privacy

Foto: Christoph Meinersmann, Pixabay

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is een Europese wet die de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens vervangt. Deze wet legt vast hoe met persoonsgegevens om moet worden gegaan. De AVG is in mei 2016 in werking getreden. Tot 25 mei 2018 hebben organisaties, zoals onderwijsinstellingen en opleidingsinstituten, de tijd hun zaakjes op orde te brengen.

Binnen het onderwijs en binnen opleidingen en cursussen werken we veel met persoonsgegevens. Je bent verplicht hier op een veilige en zorgvuldige manier mee om te gaan. Docenten en opleiders hebben hierin ook een eigen verantwoordelijkheid, ook al is de bestuurder verantwoordelijk voor naleving van de wetgeving. Docenten nemen laptops mee naar huis met toegang tot persoonsgegevens, ze gebruiken zelfstandig applicaties binnen hun onderwijs waarbinnen persoonsgegevens worden opgeslagen, enzovoorts. Daarom maakt IBP m.i. deel uit van de ‘digitale domeinkennis’ van docenten en opleiders.

Kennisnet heeft daarom een online workshop gemaakt voor medewerkers in het primair en voortgezet onderwijs. De inhoud is ook relevant voor medewerkers van andere onderwijssoorten en opleidingsinstituten.

Aan het einde van de workshop kan iedere medewerker de onderstaande vragen beantwoorden:

  • Waarom is IBP belangrijk?
  • Wat zijn persoonsgegevens?
  • Waar kan verantwoord met persoonsgegevens worden gewerkt?
  • Wanneer mogen persoonsgegevens worden uitgewisseld?
  • Wie is binnen de organisatie verantwoordelijk voor IBP?

De online workshop bevat onder meer een quiz met praktijksituaties. Ik mis wel nog enkele relevante cases. Bijvoorbeeld: mag ik als docent zelf applicaties gebruiken binnen mijn onderwijs waarin de naam en het mailadres van een student wordt opgeslagen? En mag dat als ik de gegevens versleutel?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , ,

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
maart 2019
M D W D V Z Z
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: