Internet: sociale revolutie of “digital divide”? (#in)

Laag opgeleide Nederlanders besteden dagelijks meer tijd aan internet dan hoogopgeleiden. Deze conclusie uit een Trendrapport van Alexander van Deursen en Jan van Dijk van de Universiteit Twente heeft vandaag de pers uitgebreid gehaald (zoals De Volkskrant of Marketingfacts). De auteurs spreken van een “een sociale revolutie op internet”.

Daar tegenover staat het Amerikaanse Pew dat concludeert dat in de VS het vooral de rijke Amerikanen zijn die internet vaker gebruiken. Dus geen sociale revolutie, maar een springlevende "digital divide".

Wat zou hier de verklaring van zijn? Ik geloof niet dat rijke Amerikanen vooral laag opgeleid zijn, of hoog opgeleide Amerikanen juist arm. Wellicht is het een verklaring dat internetverbindingen in Nederland in verhouding tot de VS goedkoper zijn. Of dat arme Amerikanen veel armer zijn dan laag opgeleide Nederlanders.

Het Twentse trendrapport bevat volgens mij nog meer wetenswaardigheden. Zoals:

In Nederland wordt het internet opvallend weinig gebruikt voor opleiding en scholing. Slechts 10% gebruikt internet voor telewerken.

Hoogopgeleiden blijken het internet overigens wel primair te gebruiken als onder andere informatiemedium voor educatie en carrière.

Ik zal dit rapport nog uitgebreider bestuderen, en er wellicht nog uitvoeriger op terugkomen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *