Is de iPad een belofte of een “nonstarter” voor het onderwijs?

Het Los Angeles Times artikel
Apple iPad could be an A+ for schools is erg praktisch van aard. Men is lovend over het ontwerp van de iPad voor onderwijsdoeleinden. De iPad kan een einde maken aan het gesjouw met zware boeken, als educatieve uitgeverijen iBooks gaan uitgeven. En met een draadloos toetsenbord erbij wordt deze nieuwe generatie tablet ook geschikt voor het schrijven van langere werkstukken, stelt de journalist.

Door het gebrek aan een webcam komen scholen ook niet in de verleiding om hun leerlingen te gaan bespioneren (waarmee een nadeel van de iPad opeens een voordeel wordt…..).

Helaas heb je wel nog steeds computers nodig om iTunes back ups te maken. De journalist noemt dat zelfs een "nonstarter". Je kunt immers van een leerling amper verlangen dat hij een laptop en een iPad aanschaft.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

 1. Ha Wilfred,
  Interessant issue dat ik ook nog niet eerder heb gehoord. Kan zeker relevant zijn!
  Al vraag ik me wel af welke student/leerling in 2010 niet thuis een computer heeft staan met iTunes. Dit hoeft natuurlijk geen persoonlijke laptop te zijn.
  Maar het gebruiken van verschillende iTunes accounts op 1 (familie) PC met verschillende devices moet dan wel erg gemakkelijk zijn. Daar ligt nog wel een belangrijk punt ter verbetering.
  Hartelijke groeten, Marcel

 2. Ik denk dat het belangrijk is om je (ook als school) goed te realiseren dat de iPad niet bedoeld (althans, niet door Apple) is om de computer te vervangen. iPad kunnen een prima alternatief zijn voor scholen die niet volledig los willen gaan met 1:1-onderwijs, maar die wel graag een betaalbare oplossing voor een mobiel leermiddel willen hebben.
  Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat een school zou kiezen voor iPads in plaats van laptops. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat scholen kiezen voor iPad-karren in plaats van laptopkarren of iets vergelijkbaars.

 3. Als admin mag ik verantwoordelijk zijn voor 1 thuis-PC met 4 accounts met 4 iTunes accounts met 4 verschillende devices (iPod 2nd gen, 2 st. 1 iPod 3d gen, 1 iPhone) en dat werkt uitstekend, zeker nu je met iTunes 9. en nog wat kunt voorkomen dat iTunes en het aangesloten apparaat automatisch synchroniseren.

 4. @Marcel de Leeuwe en @Elbert: dank voor de aanvullingen. Het computerbezit in Nederland is volgens mij vrij algemeen. In de VS is dat veel meer een issue.
  @Fons: mee eens. Ik merk wel dat er steeds meer over wordt nagedacht om leerlingen laptops ‘via de boekenlijst’ te laten aanschaffen. Om diverse redenen wil men juist af van de laptopkarren. Mede daarom zie ik de iPad niet zo snel op grote schaal in het onderwijs gebruikt worden. Onderwijsinstellingen zullen niet staan te springen op substitutie van laptopkarren door ipadkarren.

 5. En waarom geen computer en een iPad? Een iPad afschrijven over 4 jaar kost 125 EUR. Als het bedrag voor schoolboeken met min-of-meer hetzelfde bedrag omlaag kan, dan lijkt me dat geen enkel probleem. De iPad als multimediaal boek en de computer voor backups en werken.
  Trouwens een laptop is bij veel studies toch al noodzakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord