Is sprake van een wederopstanding van RSS?

RSS (Really Simple Syndication) is naar mijn mening één van de beste internettechnologieën die ooit is ontwikkeld. De afgelopen jaren lijkt de populariteit ervan verminderd. Maar er lijkt wellicht sprake van een ‘herrijzenis’. En dat is niet meer dan terecht.

Ik gebruik al heel veel jaren een RSS-feedreader. Eerst Bloglines, en daarna Google Reader. Nadat Google zo stom is geweest om de stekker uit deze applicatie te trekken, gebruik ik met veel plezier Inoreader. Hiermee volg ik honderden weblogs en websites. En dat kost me relatief weinig tijd. RSS en de RSS-feedreader helpen mij op een efficiënte manier op de hoogte te blijven van allerlei relevante ontwikkelingen.

De laatste jaren is de populariteit van RSS afgenomen. Volgens Tyler Lacoma volgen internetgebruikers ontwikkelingen nu meer via Facebook, Twitter of LinkedIn (dat5 RSS bewust niet lijkt te ondersteunen). Andere online toepassingen zoals Google News aggregeren volledige links naar recente bijdragen, op basis van algoritmes.

Andy Sylvester ziet echter voortekenen die wijzen op een wederopleving van RSS. Er zouden steeds meer mensen zijn die moeite hebben met het collectivistische gepingpong van likes en ‘memes’. Dankzij RSS kun je namelijk mensen volgen zonder de nadelige kanten van sociale media.

Een waarheid als een koe. Met RSS bepaal jij welke bronnen je volgt. Je bent niet afhankelijk van algoritmes die jou artikelen voorschotelen.

Ik ben het volmondig eens met Stephen Downes als hij schrijft:

In a world of social media algorithm-driven content streams I’ve considered RSS to be my secret weapon over the last decade. It allows me to see all the stuff that Facebook and Twitter don’t profit from me seeing.

Hij oppert wel dat we wellicht een volgende generatie ‘RSS’ nodig hebben voor dat de wederopstanding echt plaats zal vinden. Kwestie van tijd, meent hij.

Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik mis aan mijn huidige RSS-feedreader. De interface is wellicht wat saai. Maar de toepassing doet wat het moet doen: mij de mogelijkheid bieden snel, waar en wanneer ik dat wil, en op welk apparaat, berichten te scannen, selecteren, op te slaan en te delen.

RSS en een RSS-feedreader zouden in de gereedschapskist van elke professional thuis moeten horen.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *