Krachtige technologieën voor rijkere leerervaringen

Tijdens mijn reflectie op de twintigste editie van de Online Educa Berlijn schreef ik onder meer dat er steeds meer gebruikersvriendelijke leertechnologieën beschikbaar komen waarmee je leren met behulp van ICT verder kunt versterken. Deze blogpost bevat voorbeelden.

Oculus Rift
Foto: Louis Hilgers

Vandaag kwam ik in dit kader bijdragen tegen die deze ontwikkeling illustreren.

New Technologies Making MOOCs Even Better is een artikel van eind september van dit jaar. De auteur richt zich met de titel op MOOCs. De beschreven technologieën zijn echter breder toepasbaar. Zo beschrijft hij een krachtige videoplayer die lerenden onder meer in staat stelt om binnen een interactief transcript snel informatie te vinden. De Nederlandse toepassing Feedback Fruits doet dat overigens ook (en meer).
Verder gaat deze bijdrage onder meer in op toepassingen die samenwerking op een betere manier willen faciliteren, of die ondersteuning geven aanlerenden.

6 Technologies That Will Revolutionize the Classroom bevat een Infographic waarin zes technologieën wordt geduid. Zoals eye-tracking technologie (waar het Welten-instituut onderzoek naar doet), immersive technology (waarbij gebruik wordt gemaakt van lichaamsbewegingen, draagbare technologie of video chat (zoals Apple’s Facetime). Ik geloof zelf overigens niet in het revolutionaire karakter van leertechnologie.

De Oculus Rift komt hierin als vorm van virtual reality ook aan de orde. Donald Clark illustreert daarvan welke eigenschappen bijdragen aan het leren:

  1. Je richt je aandacht volledig op de ervaring.
  2. De ervaring roept vaak intense emoties op.
  3. Je leert door te doen. Mijn ervaring is overigens dat dit onderdeel nog verder ontwikkeld moet worden. Je ondergaat ervaringen nog vak. Je kunt vooralsnog weinig interventies plegen. Maar zoals gezegd: dat is sterk in ontwikkeling.
  4. Er is sprake van een realistische context.
  5. Je kunt het geleerde in verschillende gesimuleerde werelden toepassen (is ook in ontwikkeling).
  6. Je kunt je bijna letterlijk verplaatsen in anderen, en ervaringen vanuit verschillende perspectieven ondergaan.
  7. De intense en realistische ervaringen zorgen ervoor dat het geleerde beter beklijft.

Webwereld geeft daar in 8 adembenemende Oculus Rift-experimenten voorbeelden van.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.