De OEB in Berlijn is wellicht de meest belangrijke conferentie over leren, ontwikkelen, opleiden en onderwijs en digitale technologie. Vertegenwoordigers van verschillende sectoren zoals onderwijs, zorg, bedrijfsleven en overheid uit verschillende landen komen samen in de Duitse hoofdstad om kennis uit te wisselen. De 31ste editie wordt gehouden van 3 tot en met 5 december 2025. Het thema dit jaar is ‘Humanity in the Intelligent Age: Empathy, Responsibility, and the Duty of Care‘. Voorstellen voor bijdragen kunnen worden ingediend tot 28 mei.
Regelmatige lezers van mijn weblog weten dat ik de OEB trouw bezoek. Ik waardeer deze conferentie om verschillende redenen: de gesprekken, de levendige sfeer, de kennisuitwisseling tussen verschillende sectoren, de inhoudelijke kwaliteit, de organisatie, de beurs, en natuurlijk ook vanwege de stad Berlijn.
Volgens de organisatie staan we aan de vooravond van het ‘intelligente tijdperk’. Deze periode wordt gevormd door AI, automatisering en digitale transformatie. Technologie is daarbij niet langer alleen maar een hulpmiddel; het beïnvloedt hoe we denken, leren en beslissingen nemen. Een belangrijke vraag daarbij is: wat betekent het om echt mens te blijven? De organisatie meent dat AI leidt tot een nieuwe definitie van intelligentie, en dat menselijke intelligentie ook creatief, emotioneel en diep relationeel is. Leren is dan de sleutel om ervoor te zorgen dat technologie de menselijke verbinding versterkt in plaats van verzwakt.
Ook dit jaar vallen weer elf subthema’s onder het overkoepelende thema, waaronder:
- De toekomst van digitaal leren: ethische, schaalbare en mensgerichte innovatie.
- AI, data, immersief leren en de evolutie van leren.
- Gepersonaliseerd leren en het (h)erkennen van vaardigheden.
De organisatie heeft de oproep geplaatst voor het indienen van voorstellen om bij te dragen aan deze editie van de OEB. Voorstellen kunnen ingediend worden tot 28 mei 2025.
De 31ste editie van de OEB kent weer diverse sessieformats die interactieve mogelijkheden voor het delen van kennis vertegenwoordigen. Voorbeelden zijn ‘How Tos’, ‘Learning Cafes’ en natuurlijk het traditionele debat. De eerste keynote sprekers zijn ook bekend: onderzoekster Maja Göpel en hoogleraar Neil Selwyn.
Meer informatie en voorstellen indienen: https://oeb.global/conference.
Wanneer: 3-5 december 2025
Waar: Hotel InterContinental Berlin, Budapester Str. 2, 10787 Berlijn, Duitsland
Web: https://oeb.global
Nota bene: ik weet overigens niet of ik zo gelukkig ben met de term ’the Intelligent Age’. Ik vind het wel goed om menselijke intelligentie te onderscheiden van AI, ook al zijn AI-toepassingen op termijn waarschijnlijk steeds beter in staat om dingen te doen die nu nog voorbehouden zijn aan mensen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie