Mijn 5000ste blogpost: waarom en hoe?

Volgens de statistieken van mijn weblog, is dit het 5000ste bericht dat ik in ongeveer 9,5 jaar schrijf. Een mooie gelegenheid om weer eens terug te blikken op waarom ik blog en hoe ik te werk ga.

Toen weblogs ongeveer tien jaar geleden populair werden, wilde ik aan den lijve ervaren hoe dit medium werkte. Ik had toen al een website, en merkte dat publiceren wel heel erg laagdrempelig werd. Dankzij mijn weblog bouwde ik een persoonlijk kennisarchief op. De bijdragen kon ik hergebruiken voor artikelen, papers en presentaties.

Daar kwam bij dat anderen mijn blog ontdekten en waardeerden. Mijn weblog werd een manier om in dialoog te treden met anderen over technology enhanced learning. Bovendien leerde ik indirect dankzij mijn blog veel andere mensen kennen. Mijn weblog werd dus een belangrijk middel om te netwerken.

Al bloggend verbeterde ik ook mijn informatievaardigheden. Dat zal duidelijk worden bij het onderdeel 'Hoe ik te werk ga'. Verder kreeg ik dankzij mijn weblog meer bekendheid, en werd ik steeds vaker gevraagd presentaties en advies te geven. Mijn weblog heeft ook bijgedragen aan mijn laatste twee sollicitaties.

Tenslotte had ik zonder mijn weblog waarschijnlijk nooit het boek 'E-learning: trends en ontwikkelingen' geschreven, dat binnenkort verschijnt.

Mensen vragen mij wel eens wat bloggen mij eigenlijk kost. Ik beschouw bloggen echter als een investering die veel op heeft geleverd en oplevert.

Hoe ik te werk ga?

 • Om te bloggen heb je input nodig. Deze input krijg ik van andere weblogs en websites, van congressen en dankzij mijn werk.
 • Ik ben geabonneerd op honderden weblogs. Via mijn RSS feedreader scan ik de honderden bijdragen, die ik dagelijks voorbij zie komen.
 • Via Twitter, en soms Facebook en Google + word ik ook geattendeerd op relevante bronnen.
 • Voor het scannen maak ik gebruik van mijn iPhone, iPad, Macbook en werklaptop. Daarbij is het essentieel dat mijn RSS Feedreaders met elkaar synchroniseren zodat ik berichten niet dubbel tegen kom.
 • Ik lees de waardevolle bronnen nooit direct. Ik sla ze op in de applicatie Pocket, en lees ze op een later moment.
 • Ik lees bijdragen op mijn iPad, Macbook en soms op mijn werklaptop. Vervolgens, meestal parallel, verwerk ik de bijdragen tot een blogpost. Op mijn iPad gebruik ik Blogsy waarmee ik direct naar mijn weblog kan publiceren. Op de laptops gebruik ik meestal een gewone teksteditor. Vervolg kopieer en plak ik de tekst in de editor van WordPress, de blogtool die ik sinds anderhalf jaar gebruik (een eigen installatie). Voorheen gebruikte ik Typepad. WordPress is goedkoper, heeft meer mogelijkheden en is gebruiksvriendelijker.
 • Het lezen en verwerken van een artikel kost mij ongeveer een half uur. Een uitgebreid artikel of paper ongeveer een uur. In de loop der jaren ben ik vaardiger geworden in het cureren en verwerken van informatie.
 • Ik bezoek een aantal keren per jaar een congres. In veel gevallen ben ik congresblogger, en hoef ik geen entree te betalen. In de loop der jaren heb ik -ook dankzij Twitter- geleerd om live te bloggen. Dat kan ook doordat ik me thuis voorbereid door bijvoorbeeld links naar sprekers op te zoeken. Dit is echt een kwestie van 'learning by doing'.
 • Tijdens een congres gebruik ik meestal mijn iPad met Blogsy. Daarmee kan ik ook direct naar congresblogs publiceren. De snelheid gaat soms ten koste van zorgvuldigheid. Ik vind het echter belangrijk om bijdragen direct af te handelen. Anders kost het meer tijd. Bovendien heeft een congres maar een beperkt 'momentum': bijdragen publiceren nadat een congres een week geleden heeft plaats gevonden, vind ik persoonlijk niet zo zinvol.
 • Ik verzorg regelmatig presentaties en workshops waarover ik blog. Ook schrijf ik artikelen die ik op mijn weblog publiceer.
 • Wat betreft werkervaring heb ik snel geleerd waarover ik wel en waarover ik vooral niet kan bloggen.

Bloggen is een passie voor mij geworden. Ik leer er nog steeds erg veel van. Ik zal er daarom zeker nog mee doorgaan.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

 1. Een mijlpaal it is! Ik heb veel bewondering voor jouw werkwijze. De inhoud van de blogs is actueel (‘momentum’) en de tekst aansprekend. Daardoor voor mij meestal heel direct van toepassing op, of toepasbaar in de werkpraktijk. DANK! en hopelijk op naar de 10.000?!

 2. Hallo Wilfred,
  absoluut een mijlpaal. Proficiat daar mee.
  Ik scan je blogs op voor mij interesante onderwerpen. Aangezien ik nog niet zo heel lang in de wereld van e-learning bezig ben (2 jaar nu), lees ik ze regelmatig helemaal.
  Ik zou dan ook zeggen: vooral doorgaan je helpt mij er in ieder geval mee 🙂

 3. Bedankt Wilfred. Jij toont al tien jaar aan dat systematisch bloggen, luidop nadenken over een specifiek domein, weldegelijk z’n vruchten aflevert. Proficiat en bedankt voor al het gedeelde denkwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.