Mijn eerste uitgebreidere ervaringen met de Asus EEE 4G

Ik ben nu een dag of tien in het bezit van de ultraportable Asus EEE 4G. Tijd om de sterke en minder sterke kanten op een rij te zetten.

Sterke kanten

 • De ultraportable start snel op.
 • Ik heb altijd begrepen dat deze goedkope ultraportables geen harde schijf hebben waar je documenten kunt opslaan. Dat is wel het geval. Uiteraard kun je deze harde schijf niet vergelijken met de harde schijven van moderne desktop PC’s of laptops.
 • De kwaliteit van het geluid vind ik goed.
 • De user interface met de tabbladen Internet, Werken, Leren, Spelen, Instellingen en Favorieten is erg gemakkelijk in gebruik.
 • De Asus EEE is erg licht en compact.
 • De batterij gaat langer mee dan de batterij van mijn gewone laptop. In combinatie met het lichte gewicht en de compacte omvang, maakt dit de Asus EEE uitstekend transportable.
 • Het beeldscherm is klein. Maar ik heb er geen moeite mee om langere tijd met dit beeldscherm te werken. Ik gebruik wel vaak de F11 functietoets binnen de browser. Bij een groter beeldscherm wordt het subnotebook ongetwijfeld zwaarder en duurder. En gaat daarmee meer op een gewone laptop lijken. Wat volgens mij niet de bedoeling is.

Minder sterke kanten

 • De mini-notebook had aanvankelijk grote problemen om verbinding te maken met mijn draadloze netwerk. Ik heb één keer -na een aantal keren proberen- verbinding gekregen. Na het updaten van software waarmee beter ingespeeld kon worden op een beveiligd WPA netwerk lukte het wel.
 • Je kunt via de standaard configuratie alleen maar software installeren die Asus voorselecteert. Ik kan tot nu toe bijvoorbeeld niet versie 3 van Firefox installeren. Asus is sowieso niet snel met updates van software, als ik Keith Russell mag geloven.
 • Je kunt de tabbladen Internet, Werken, Leren, Spelen en Instellingen niet aanpassen. Ik gebruik bijvoorbeeld geen Hotmail. Maar die optie kan ik niet verwijderen of vervangen door een link naar de webmail bij mijn providers.
 • Het touchpad is niet handig in gebruik als je gewend bent aan linker- en rechtermuisknoppen. De knop om de Asus EEE mee te openen is tevens de muisknop. Het duurde even voor ik daar achter was. Een aparte muis vind ik echt een ‘must’ voor langdurig gebruik.
 • Het toetsenbord is erg klein. Ik typ met twee vingers en sla vaak de verkeerde toets aan doordat de toetsen dicht bij elkaar zitten. Het typen van langere teksten verloopt daarom minder efficiënt dan bij een gewone laptop.
 • Het is me niet gelukt mijn iPod Nano aan te sluiten op de Asus EEE en via het subnotebook muziek van mijn iPod af te spelen. Als ik de iPod op de Asus EEE aansluit, dan opent ie wel een muziekbeheer programma. Maar vervolgens kan ik de bestanden niet benaderen. Ook niet via bestandsbeheer.
 • Applicaties die ik via een usb-stick benader, werken voornamelijk onder Windows (exe-bestanden). Ik kan ze op mijn subnotebook niet gebruiken (en nee, ik wil juist een keer niet met Windows werken). Ik moet dus op zoek naar versies die onder Linux werken.
 • Op de Asus EEE is onder meer Thunderbird van Mozilla geïnstalleerd. Hiermee kun je onder andere RSS-feeds lezen. Het importeren van mijn OPML-bestand (met meer dan 260 feeds) lukt helaas niet. Ik zou alle feeds handmatig moeten invoeren. En dat ga ik natuurlijk niet doen.

Samenvattend: de Asus EEE is m.i. geen volwaardige vervanger voor de laptop of desktop PC. Maar wel een handige aanvulling voor als je bijvoorbeeld tijdens een congres wilt bloggen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

14 reacties

 1. Even een paar kanttekeningen vanaf m’n vakantieadres. na mijn zomerstop kom ik zelf met een aantal berichten over mijn ervaringen met de Asus.
  De Asus heeft geen harde schijf zoals jij zegt, maar “solid state” flash geheugen waar je bestanden kunt opslaan. De nieuwste versie komt trouwens wel uit met een harde schijf van 80 GB. Een harde schijf heeft bewegende delen: de schijf zelf en de tasters die eroverheen gaan. Flash geheugen heeft dat niet en schijnt daarom ook minder stroom te gebruiken.
  Je kunt wel degelijk de iconen op de tabbladen aanpassen! Neem als startpunt daarvoor http://wiki.eeeuser.com/#customizing_the_interface, een wiki waar je echt heel veel tips en tweaks kunt vinden.
  Zoals je weet ben ik wel overgeschakeld naar XP en ik kan gewoon mijn iPod gebruiken, ideaal als externe harde schijf! Verder werk ik nu al 2 weken met alleen de Asus en het bevalt me prima op vakantie. Het enige waar ik tegenaan loop is dat ik mijn videocamera niet kan aansluiten (geen firewire). Voor de rest lukt alles prima…
  Heb zelfs al meegedaan aan een videoconference met educators uit Australië!

 2. @Willem: dank voor je reactie. Als ‘gewoon’ gebruiker versta ik onder een harde schijf een plek op de computer waar je bestanden kunt opslaan 😉
  Ik ga het aanpassen van tabbladen uitproberen. Dank voor de link.

 3. ” Het importeren van mijn OPML-bestand (met meer dan 260 feeds) lukt helaas niet. Ik zou alle feeds handmatig moeten invoeren. En dat ga ik natuurlijk niet doen.”
  Als je met meerdere computers werkt is het SoWieSo handig om over te stappen op een online feed reader. Dan wordt je ook niet lastig gevallen met wat je al eerder geopend/gelezen hebt.
  Bij de betere online readers gaat importren van opmls moeiteloos.

 4. @Fred Zelders: naast Feedreader gebruik ik ook Bloglines en soms Google Reader. Het grote voordeel van Feedreader is dat je berichten kunt laden en in de trein offline kunt lezen. Verder begon Bloglines -toen ik min of meer overstapte op Feedreader- kuren te vertonen (een aantal keren niet bereikbaar etc). Eigenlijk zou ik een online reader willen hebben waarbij ik berichten ook offline kan lezen. Het importeren van OPML-bestanden gaat in Bloglines en Google Reader inderdaad probleemloos.

 5. Je kunt mogelijk externe beeldschermen, muis en een (oprolbaar) toetsenbord aansluiten voor thuisgebruik. Eventueel via een externe hub.
  En USB-sticks geven extra opslagcapaciteit voor bestanden en programma’s. Via U3-software kun je ook applicaties draaien vanaf een USB-stick. Bijvoorbeeld via USB-sticks van merk Sandisk.
  Mogelijk zijn er ook grote oprolbare beeldschermen te koop.
  Een interessante innovatie zou zijn een mini-laptop met elektronisch papier- beeldscherm voor betere leesbaarheid dan een gewoon laptopbeeldscherm. Dat is ook goed leesbaar bij fel zonlicht. Ik verwacht dat dat binnen vijf jaar gemaakt zal worden.

 6. Een zeer sterk punt is de prijs; slechts € 249.
  Daarom: de minilaptop op de boekenlijst!
  Blijft voor ICT over: de zorg voor een goed functionerend draadloos netwerk.
  Als dit lukt komt elektronische onderwijs eindelijk uit de hobby-sfeer.

 7. Mijn dochter heeft zo’n ontzettend leuke Asus minilaptop 4G. We hebben een draadloos netwerk in huis, waar ik dit lichtblauwe miniduiveltje met geen mogelijkheid op aangesloten krijg. Met 2 andere laptops heb ik hier geen enkel probleem mee. Help me!

 8. De minilaptop herkent mijn draadloze netwerk overigens wel, maar maakt ook na het intoetsen van de juiste sleutel geen verbinding.

 9. Dit bericht is uit 2008! Ik ken verder geen volwaardige vervanger voor een laptop (inclusief Macbook) of Desktop. Wellicht een tablet met los toetsenbord. Maar dat is bijna een laptop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.