Mijn top 10 tools voor leren (update)

Jan Hart is weer bezig met het samenstellen van de Top 10 Tools voor leren. Ik heb mijn top 10 inmiddels aangepast. Er zijn weinig verschuivingen in mijn lijstje (een half jaar is ook kort).

Behalve deze tien tools gebruik ik ook Twitter, Moodle (als gastdocent van de post-HBO leergang over e-learning van Fontys Interactive), Wikispaces, Google Maps, Google Earth, Open Office, Facebook, Hyves, Ning, YouTube, Zentation, Flickr, LinkedIn, iTunes, SecondLife, en nog een aantal andere applicaties. Maar deze programma’s gebruik ik òf niet voor leerdoeleinden (zoals Flickr) òf onvoldoende om in mijn top tien terecht te komen.

Wat is jouw top 10 tools?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

8 reacties

 1. Grappig dat je Notepad als learning tool opgeeft. Ik snap dat je offline HTML wilt schrijven en dat een text-editor daar perfect voor is.
  Maar Notepad ontbreekt wel wat heel handige functies, waarvan de belangrijkste syntax highlighting is.
  Heb je gezien dat de link die Jane Hart heeft opgenomen bij jouw Notepad bijdrage een link is naar een parodie site?
  Er zijn alternatieven genoeg. Een mooie open source editor voor Windows is:
  Notepad++: http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm
  Deze kun je zelfs makkelijk op een stick meenenemen:
  http://portableapps.com/apps/development/notepadpp_portable

 2. @Hans de Zwart: nee, ik had die parodie site nog niet gezien. Je kunt daar vandaan trouwens wel notepad downloaden. Ik heb net de portable versie van Notepad ++ geïnstalleerd. Eens kijken of deze notepad kan verdringen. Want de simpele kladblok doet wel precies wat ik wil.

 3. Dag Wilfred,
  Door je lijstje kwam ik op het spoor van Feedreader. Je schrijft daarover: ‘I can read blog posts offline (e.g. in trains)’. Naar zo’n mogelijkheid was ik al langer op zoek en daarom heb ik Feedreader gedownload en geïnstalleerd. Maar ik kan niet vinden hoe ik er offline mijn feeds mee kan lezen. Wil je dat even toelichten? Bedankt alvast!
  groeten,
  Paul

 4. @Paul: je laadt als je online bent de berichten, en opent Feedreader in de trein (of waar dan ook). De berichten kun je dan lezen. Uiteraard kun je niet doorklikken. Ook zijn foto’s niet zichtbaar.

 5. @Wilfred: daar ben ik weer. Wat je beschrijft, gebeurt niet bij mij. Ik doe het volgende: ik open Feedreader (3.11)en klik op enkele berichten, zodat die pagina’s laden. Daarna schakel ik wifi op mijn laptop uit zodat ik geen internetverbinding meer heb. Als ik dan op de berichten klik die ik eerder gelezen heb, zie ik: ‘This program cannot display the webpage.’
  Ik heb gezocht in Feedreader of het met een of andere instelling te maken had, maar die heb ik niet kunnen vinden. Zie ik iets over het hoofd?
  groeten,
  Paul

 6. @Paul: op het moment dat je offline op een bericht klikt, gaat ie naar de website. Dat lukt niet als je niet online bent. Maar je kunt toch binnen Feedreader de berichten lezen?

 7. Wilfred, ik wil je lijst graag gebruken maar bij mijn doelgroep (ROC’s) geldt dat Nederlands de voertaal is. (Ik heb het gewoon over e-leren).
  Ik bereik mijn collegae niet als e.e.a in het Engels geschreven is, wil heel graag jouw lijst (op grond van jouw ervaring en kennis)doorgeven….in het Nederlands, mag ik vertalen en terug verwijzen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.