Mobiele telefoon van groot belang voor schrijven

De mobiele telefoon is een belangrijk middel voor schrijven geworden. Niet alleen om te sms-en, maar ook voor andere doelen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder studenten. Schrijven heeft zelf overigens ook een andere betekenis gekregen, concluderen de onderzoekers.

Jef Grabhill heeft samen met collega’s onderzoek naar de manier waarop studenten vandaag de dag schrijven, de waarden die hiermee gepaard gaan en de technologieën die zij hierbij gebruiken. In het artikel Is the Cell Phone the New Pencil? vat hij de belangrijkste uitkomsten samen, zoals:

  • De huidige generatie jongeren schrijft meer dan de generaties voor hen.
  • Schrijven is alomtegenwoordig in het leven van studenten, waarbij handheld apparaten zoals mobiele telefoons een zeer belangrijke rol spelen.
  • Sms, e-mail en aantekeningen van colleges zijn de drie belangrijkste schrijftoepassingen van jongeren.
  • Sms en academisch schrijven worden door jongeren het belangrijkste gevonden. Vooral dit laatste hadden de onderzoekers niet verwacht. Het schrijven in sociale netwerken wordt door jongeren niet belangrijk gevonden.
  • Studenten schrijven net zo vaak uit persoonlijke interesse en belang als voor onderwijsdoeleinden.

Grabhill stelt ook dat mobiele telefoons vandaag de dag vooral voor andere activiteiten worden gebruikt, dan om met anderen te praten. De mobiele telefoon, vooral de smartphone, faciliteert andere manieren van communiceren en coördineren. De verbinding met het internet speelt hierbij een belangrijke rol.

Hij stelt ook dat schrijven in dit verband een andere betekenis heeft gekregen. Schrijven speelt een belangrijke rol bij leren, maar bij de inrichting van het persoonlijke leven van jongeren (afspraken maken, zich inschrijven, enzovoorts).

Wat mij verder opvalt aan dit artikel is dat de auteur niet ingaat op de kwaliteit van het schrijven. Het is best mogelijk dat veel meer geschreven wordt, met andere middelen. Dit zegt natuurlijk niets over zaken als opbouw en grammatica,

In elk geval zullen scholen zich moeten realiseren dat zij schrijftechnologie uit de school weren, als zij smartphones verbieden.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.