Online Educa (OEB) gaat door, maar hoe is nog de vraag (#OEB20)

Dit jaar vindt weer de Online Educa plaats, en wel van 2-4 december 2020. Ik ben daar normaliter altijd bij. Het is echter de vraag of dit boeiende event dit jaar face-to-face of online plaats zal vinden.

Vlak voor mijn zomervakantie had ik programmadirecteur Channa van der Brug aan de lijn. Ik vroeg haar of de OEB dit jaar in Berlijn door zou gaan. Channa gaf aan dat dit inderdaad waarschijnlijk het geval zou zijn. We leven echter in onzekere tijden, en dat zie je ook aan de informatie van de organisatie over COVID-19. Je leest hier:

In cooperation with public health authorities in Germany and with the Hotel InterContinental Berlin, which is compliant with all safety regulations and has strict hygiene standards in place, we will be taking all sensible steps to ensure that OEB 2020 can proceed safely and successfully as a physical event.

Ze schrijven echter ook we niet in de toekomst kunnen kijken, en dat men tegelijkertijd bezig is om een online variant te organiseren.

We mogen er volgens de organisatie vanuit gaan dat de OEB hoe dan ook van 2-4 december 2020 doorgaat.

Maar ik durf te wedden dat de OEB dit jaar online zal plaatsvinden:

  • Het congreshotel kan wel zeggen dat men alle veiligheidsregels en hygiëne standaarden naleeft. Maar als je de congreslocatie kent, en je realiseert dat er normaal gesproken duizenden deelnemers zijn, dan kun je niet anders dan concluderen dat ‘social distancing’ niet mogelijk is. Bij de plenaire sessie op donderdagochtend zit je zeer dicht naast elkaar, in de pauze is het de eerste dag in de gangen vaak schuifelen geblazen en ook veel sessies zitten op dag 1 gewoon vol. Daar helpen m.i. ook geen mondkapjes tegen.
OEB 2019
Foto: ‘OEB Learning Technologies Europe GmbH.’
  • Tot 31 december 2020 mag je in Berlijn geen bijeenkomsten met meer dan 1000 deelnemers in gesloten ruimtes organiseren. Er zijn uitzonderingen, maar die gelden niet voor een conferentie. Aan de OEB nemen meestal zo’n 2500 personen deel. Bron.
  • België en Nederland, met uitzondering van Limburg en Zeeland, zijn aangemerkt als risicogebied. Dat geldt ook voor heel veel andere gebieden waar deelnemers uit afkomstig zijn. Reizigers uit risicogebieden moeten een negatieve COVID-test overleggen die niet ouder is dan 48 uur. Of je moet je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen en daarna 14 dagen in zelfquarantaine te gaan (niet zinvol bij een tweedaagse conferentie). In Berlijn kan bovendien gevraagd worden naar een Duitse huisarts te gaan voor een verklaring dat je symptoomvrij bent (uit te voeren na aankomst in de stad). Bron.  Dit verhoogt de drempel om deel te nemen.
  • Het aantal besmettingen loopt wereldwijd weer snel op. In Duitsland valt het nog mee. Dat geldt echter niet voor Berlijn. Bron.

Het lijkt mij al met al niet verantwoord om over 8 weken naar Berlijn te reizen. Ik zal dat ook niet doen. Het lijkt mij ook onmogelijk om dit jaar de OEB te organiseren, zoals we deze kennen. Dit jaar helaas dus geen Café Einstein, Martini Ganzl, chocolade kopen bij Fassbender & Rausch, etentjes met deelnemers, flaneren over de expositie, speakers reception, etcetera. Jammer, maar m.i. onvermijdelijk.

Ik wil wel deel gaan nemen aan een online variant van de OEB. Ik houd de dagen dan ook voorlopig in mijn agenda vrij.

Over de online variant schrijft de organisatie o.a.:

  • Bij de online variant wil men ook een innovatieve en opwindende ervaring bieden. Dat is een hele uitdaging omdat je ook vanwege de belevenis en het ontmoeten naar een conferentie gaat. Ik ben benieuwd hoe men dat gaat vorm geven.
  • Deelnemers krijgen toegang tot alle opnames van sessies. Je hebt dan minder keuzestress en bent in staat sessies selectief te bekijken.
  • Deelnemers krijgen twee extra kaartjes voor collega’s.
  • Deelnemers ontvangen 50% korting op OEB 2021.

Nota bene

De informatie is op 6 oktober 2020 verzameld en verwerkt. Ik zal deze pagina niet updaten. Houd zelf de informatie in de gaten op https://oeb.global/

Als onbezoldigd redactielid van e-learning.nl heb ik perstoegang tot de OEB. E-learning.nl is mediapartner van de OEB.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.