Online leren bereikt omslagpunt (in de VS) (#in)

Online high school courses grow in popularity bevat een groot aantal voorbeelden die volgens mij illusteren dat e-learning in de VS een omslagpunt heeft bereikt. Jongeren nemen in toenemende mate deel aan online leren.

De redenen waarom, zijn alles behalve nieuw: jongeren kunnen cursussen volgen die zij normaliter niet konden volgen. Bijvoorbeeld omdat ze offline niet werden aangeboden of omdat cursussen lastig pasten in hun planning. Ook nemen jongeren deel aan cursussen omdat zij -vanwege diverse redenen- uitgevallen zijn uit face-to-face cursussen.

De vraag is natuurlijk: wat maakt dat online leren nu het omslagpunt bereikt? Wat betreft opzet en concept zijn de online cursussen, zo te lezen, behoorlijk traditioneel van aard. Ik signaleer een aantal redenen, die volgens mij vooral met een veranderende context te maken hebben:

  • Verbeterde kwaliteit van de technologie (breedband, betere hardware, gebruikersvriendelijkere tools).
  • Internet is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Was het een dikke tien jaar geleden nog bijzonder om veel online activiteiten te doen, nu weten veel (jonge) mensen niet beter. Ook dankzij die verbeterde kwaliteit van de technologie.
  • De drempel om deel te nemen is lager. Als ik de voorbeelden goed interpreteer, waren dergelijke cursussen jaren geleden wel ontwikkeld maar minder makkelijk bereikbaar voor jongeren.

De vraag is nu wanneer in de Benelux dit omslagpunt bereikt zal worden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.