Online leren moet meer zijn dan digitaal onderwijs (#in)

Will Richardson poneert in “Online learning” Isn’t “Learning online” interessante opvattingen over de toegevoegde waarde van e-learning. Het zou er niet om moeten gaan dat je dankzij internettechnologie economisch efficiënter of gemakkelijker leert. Het zou er ook om moeten gaan dat je beter leert, en andere dingen leert:

Learning online is not about finishing the course requirements a few days early or answering the questions that the text or the teacher dictate. It’s about finding our own path through the material. (…) do students practice inquiry in these settings? Are they able to ask their own questions? Are they assessed any differently? Do they create any new knowledge in the process and, if so, is that knowledge shared anywhere? Does their experience in the course replicate real life in any new way? Does it teach them how to learn on their own? To go deep?

Online leren moet dus meer zijn dan digitaal onderwijs.

Richardson stelt dat je dankzij internet op een andere manier kunt leren, in plaats van het bestaande curriculum te digitaliseren. Dankzij ICT kun je veel meer maatwerk realiseren, en meer zelfgeorganiseerd leren. De kracht zit ‘m vooral ook in de mogelijkheid om te netwerken, en bronnen te gebruiken die ‘vroeger’ niet toegankelijk waren.

Op zich heeft Richardson hier een punt. Technologie zou er voor moeten zorgen dat we andere dingen kunnen doen. Tegelijkertijd is er niets mis mee als je met behulp van ICT ook dingen anders kunt doen. Maar dan hebben we het niet over onderwijsinnovatie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Richardson pakt hier een oude uitspraak op van Jack Treuhaft die nog steeds doorklinkt. Dingen anders doen en andere dingen doen. Het eerste is ontwikkeling van het bestaande, het tweede is innovatie. Echte veranderingen op lange termijn volgen vrijwel altijd dat pad in die volgorde. Rustgevende gedachte!!
    Treuhaft, Jack – “Changes in Education” January, 1995

  2. @Joop: de formulering over dingen anders doen en andere dingen doen is mijn interpretatie van Richardson’s uitspraak. Nooit geweten dat die uitspraak van Jack Treuhaft was (ik had ook nog nooit gehoord van Treuhaft; kan mij zijn naam i.i.g. niet herinneren).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.